“Putin je Slobodan Milošević sa nuklearnom bombom”

944

Ruski predsjednik koristi jezik iz 90-tih godina na području Jugoslavije, a sve ovo podsjeća na situaciju u Hrvatskoj, javlja Al Jazeerin reporter iz Vašingtona Ivica Puljić.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je, u televizijskom obraćanju naciji, priznao i potpisao nezavisnost proruskih pokrajina na istoku Ukrajine.

Analizirajući njegov govor, Al Jazeerin reporter Ivica Puljić kaže da “Putin koristi jezik iz 90-tih godina na području Jugoslavije” te dodao kako “sve ovo podsjeća na situaciju u Hrvatskoj”.

“Vrlo je sličan scenarij onome kada je Srbija bila u ulozi Rusije, a Slobodan Milošević u ulozi Vladimira Putina. Ponovio bih riječi jednog kolege iz Njujork tajmsa, koji Putina zove ‘Slobodan Milošević sa atomskim bombama’”, kazao je Puljić.

Dodao je da sve pomalo podsjeća i na vrijeme pred Drugi svjetski rat, 1938. godine, kada je britanski premijer Čemberlen sa Hiterom napravio sporazum da će Njemačka uzeti južni dio Čehoslovačke, gdje je živjelo tri miliona Nijemaca, a zauzvrat se Hitler obavezao da neće dalje okupirati nikoga.

“I onda su za šest mjeseci okupirali cijelu Čehoslovačku, a znamo što se kasnije događalo: sve je završeno sa 70 milijuna mrtvih ljudi u Drugom svjetskom ratu”, podsjetio je Puljić.

Dodao je da je ovo najteži period za Evropu nakon Drugog svjetskog rata.

“Za Amerikance ovo nije neočekivan rasplet zbivanja, oni su mislili da će to biti učinjeno i ranije”, rekao je Puljić i dodao da Amerikanci upozoravaju da su Rusi spremni za jednu “brzu i okrutnu” vojnu akciju, gdje bi tenkovi mogli proći ulicama Kijeva.

Dodao je da je američki državni sekretar Entoni Blinken na Tviteru napisao da bi priznanje Donjecka i Luganska kao nezavisnih republika značilo rusko potpuno odbacivanje sporazuma iz Minska, koji ostaju najbolje sredstvo za rješavanje sukoba u Donbasu.

Podsjetio je da je Blinken rekao da “ako samo jedna ruska vojna snaga uđe u Ukrajinu na agresivan način, to bi izazvalo brz, oštar i ujedinjen odgovor nas i Evrope”.

Puljić je dodao da bi vojna invazija Rusije na Ukrajinu nesumnjivo pokrenula sankcije Vašingtona prema Moskvi.

(Autonomija/AJB, foto: Beta-AP)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.