Rudarski post na oko 350 metara ispod zemlje!

134

Radnici koji rade u rudniku privatne firme u okrugu Eynez, formirali su drvene stolove u mračnom hodniku, osvijetljenom svjetlom s rudarske kacige. Ni naporan rad i izrazito visoke temperature nisu im prepreka da rudarsku smjenu uklope u više od 17 sati posta, od zore do zalaska sunca. Proizvodni proces teče bez prestanka.

Svakodnevno tokom Ramazana, na oko 350 metara ispod zemlje, odriču se hrane, pića i svih drugih tjelesnih zadovoljstava kako bi ispunili jednu od temeljnih islamskih dužnosti – post. Ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila je rudnik u Somi i sa rudarima dočekala iftar (večeru za postače) na dubini od 350 metara, u mračnom i zagušljivom jamskom prostoru.

foto Anadolu agency

Lica prljava od uglja i prašine, znoj koji kapa sa umornih, iscrpljenih lica, teški alati u rukama, slika je koju je ekipa AA zatekla u jami na nekoliko stotina metara ispod zemlje.

Ne fali im snage da pričaju o svom ramazanskom iskustvu. Dok traje razgovor, stiže vrijeme iftara i okončanja cjelodnevnog posta. Rudari se tihim molitvama obraćaju Bogu i nakon više od 17 sati u iscrpljene organizme unose prve kapi vode i hranu.

Tehnički direktor za sigurnost u rudniku Mustafa Calik, izjavio je da se nalaze na 350 metara pod zemljom i da tu dočekuju iftar.

“Ovdje smo došli nakon pješačenja od 2,5 kilometra”, ispričao je Calik navodeći da će uprkos teškim uslovima rada ako Bog da i ispostiti ovaj ramazan.

foto Anadolu agency

Za rudara Mehmeta Arlija iftar ispod zemlje je poseban i drugačiji. Istog je mišljenja i rudar Ozcan Cimen.

“Prije svega, postiti je dobro i zbog zdravlja. Težina našeg posla je u drugom planu”, rekao je Cimen.

Selcuk Yavas je kazao da uprkos težini posla kojeg obavlja trudi se da ne prekida post.

 

foto Anadolu agency

IZVORAnadolu Agency