Rukovodstvo Opštine Sjenica ovako “brine” o đacima / GURALI KOMBI I PJEŠAČILI KILOMETAR KROZ SMETOVE

1001

U Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u mjestu Bare na teritoriji Sjenice, kojoj juče đaci, učitelji i nastavnici nisu mogli da priđu zbog velikog snijega, danas je normalizovana nastava, a za razliku od utorka kada je početak časova debelo okasnio jutros se školsko zvono oglasilo na vrijeme.

Bare su mjesto u pograničnom području sa Crnom Gorom i u njima je matična osmogodišnja škola koja ima i dva izdvojena odjeljenja u Vrbnici i Crvskom u koju idu djeca do četvrtog razreda.

Zbog smetova visokih i preko jednog metra školama se u četvrtak nije moglo prići ni iz jednog pravca.

Do matične škole i njenih izdvojednih odjeljenja vodi put Sjenica – Bare – Kumanica koji dijelom prolazi obodom Pešterske visoravni, jako teškim i šumovitim terenom na kome se zimi dešavaju zastoji.

Em što padne veliki snijeg, em što jaki vjetrovi stvaraju duboke smetove.

– Mehanizacija iz Novog Pazara koja održava regionalni put i iz Sjenice koja čisti lokalne pravce u četvrtak je pročistila prilaze. Ipak, djeca i zaposleni nisu mogli doći skroz do škole, već su posljednjih kilometar morali da pješače. Dionica puta do škole je loša, i njom mogu da prođu samo terenska vozila, ne i kombi koji prevozi đake i nastavno osoblje. Krpljenje rupa na kolovozu ne dozvoljava mještanin, doseljenik, kome je Geodetska služba, niko ne umije da objasni kako, dodijelila dio tog puta u vlasništvo – priča za „Blic“ Veroslav Radević, direktor OŠ „Sveti Sava“ u Barama.

Prekjuče se povodom Savindana nije ni išlo u školu, dok je dan ranije kombi koji kreće iz Sjenice umjesto za uobičajenih 40-45 minuta u Bare stigao za tri sata. Zbog toga je kasnila nastava.

– Kombi sa đacima i zaposlenima u školi se usput na pet – šest mjesta zaustavljao zaglavljen u snijegu. Nastavnici i učitelji, među kojima su uglavnom žene, morali su da guraju kombi, s tim što smo imali pomoć ljudi sa terenskim vozilima da nam prte put ispred nas. Nije ovo bio slučaj samo u utorak, često se zbog velikih snjegova dešava da se kombi prepreči na putu i da ga naši zaposleni guraju kako bi oni stigli na posao, a djeca na nastavu – ispričao je direktor škole u Barama.

Izvor: Blic