Rusi zaprijetili Poljskoj zbog najave slanje svojih ratnih aviona Ukrajini

1062

Sjedinjene Američke Države pregovaraju s Poljskom da isporuče svoje ratne avione Ukrajini kako bi im pomogli u odbrani države od ruske invazije.

Američki državni sekretar Antony Blinken je rekao kako se s Poljacima dogovaraju da pošalju svoje vojne avione ruske proizvodnje s obzirom na to da ukrajinski piloti već znaju kako da upravljaju njima, a SAD bi Poljskoj poslala zamjenske avione.

“Sada aktivno gledamo na pitanje aviona koje bi Poljska mogla isporučiti Ukrajini i gledamo kako bismo mogli nadomjestiti to Poljskoj ako odluče isporučiti svoje avione”, rekao je Blinken.

On je rekao kako nije dogovoreno kada će poslati avione, ali da se o tome razmatra. Međutim s obzirom na to da je Ministarstvo odbrane Rusije zaprijetilo ukrajinskim susjedima da ne smiju svoje aerodrome ustupati ukrajinskim snagama, pitanje je kako će se slanje aviona odraziti na Poljsku.

Rusi su jasno poručili da će se svako ko pomogne ukrajinskim zračnim snagama smatrati neprijateljem i umiješanim u sukob. Nisu detaljisali šta to znači u kontekstu rata i da li će vojno napasti zemlje koje im pomognu.

Rusko ministarstvo odbrane upozorilo je Rumuniju i druge zemlje da ne dozvole ukrajinskim vojnim avionima da koriste njihove aerodrome, rekavši da se to može smatrati “umiješanošću ovih država u oružani sukob”, navodi TASS.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov rekao je da su praktično uništeni svi borbeno spremni aviona “režima” u Kijevu.

“Istovremeno, pouzdano znamo da su ukrajinski borbeni avioni prethodno letjeli prema Rumuniji i drugim granicama zemlje. Imajte na umu da se korištenje mreže aerodroma ovih zemalja za raspoređivanje ukrajinske vojne avijacije s naknadnom upotrebom protiv ruskih oružanih snaga može smatrati umiješanošću ovih država u oružani sukob”, navodi se.

Ministarstvo odbrane je dodatno istaklo da su ruske oružane snage u nedjelju uništile aerodrom ukrajinskog ratnog zrakoplovstva u Vinjici visokopreciznim oružjem.

Podsjećamo, danas je državni sekretar SAD-a Antony Blinken kazao da će plan da Ukrajina dobije dodatne avione dobiti zeleno svjetlo.

“U stvari, trenutno razgovaramo sa našim poljskim prijateljima o tome šta bismo mogli da uradimo da popunimo njihove potrebe ako zaista odluče da ove borbene avione osiguraju Ukrajincima”, kazao je Blinken.

(Klix)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.