Punom parom sanira se sjeverna Tabija i Kula Džephana uskoro i Bezistan – Očuvanje bogatstva naslijeđa Novog Pazara

Punom parom sanira se sjeverna Tabija i Kula Džephana uskoro i Bezistan – Očuvanje bogatstva naslijeđa Novog Pazara

669

NOVI PAZAR – Republički Zavod za zaštitu spomenika dao je saglasnost da grad Novi Pazar iyvodi radove projektom konzervacije i restauracije Sjeverne Tabije, uključujući i poznatu kulu Džephane, u Novom Pazaru. Ovaj projekt predstavlja značajan korak ka očuvanju bogatog arheološkog i kulturnog naslijeđa ovog područja, poznatog po svojim višeslojnim historijskim vrijednostima.

Opis fotografije nije dostupan.

Nakon opsežnih arheoloških istraživanja koja su prethodila, izrada projektne dokumentacije označila je početak praktičnih radova na ovom lokalitetu. Prva faza obuhvata sanaciju ogradnog zida i svih ključnih objekata unutar Sjeverne tabije, dok je rekonstrukcija kule Džephane planirana za drugu fazu projekta.

Slika može predstavljati Stari Most

Paralelno s ovim projektom, Turistička organizacija Novog Pazara inicirala je hitne radove na sanaciji Bezistana, južnog bedema Novopazarske tvrđave, povjeravajući ovaj važan zadatak kompaniji “Koto” iz Beograda. Kompanija “Koto”, koja je već ostvarila zapažene rezultate na sličnim projektima u gradu, odabrana je na tenderu za realizaciju radova vrijednih 14,9 miliona dinara.

Opis fotografije nije dostupan.

Predviđene intervencije uključuju demontažu elemenata koji su bili dio nekadašnjeg ugostiteljskog objekta na južnom bedemu, kao i radove na stabilizaciji konstrukcije koja je godinama bila izložena propadanju. Ova faza radova predstavlja uvod u dalja arheološka istraživanja koja bi trebala osvijetliti historiju podzemnih prostorija iz različitih perioda, uključujući i one koje datiraju iz vremena sultana Abdulaziza II.

S obzirom na kontinuirano urušavanje Bezistana tokom godina i zabranu korištenja ugostiteljskog objekta na njemu izdatu od strane Republičke građevinske inspekcije 2018. godine, ovi radovi su od suštinskog značaja za očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa Novog Pazara.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *