Sandžak/Turski Crveni polumjesec dijeli hiljadu ramaznskih paketa

579

Turski Crveni polumjesec (Kizilay) podijeliće hiljadu ramazanskih paketa sa životnim namirnicama u svih šest opština srbijanskog dijela regije Sandžak.

Akcija podjele paketa počela je danas u Novom Pazaru gdje su predstavnici turskog Crvenog polumjeseca zajedno sa zvaničnicima lokalne samouprave i humanitarnih organizacija na terenu vršili isporuku ramazanskih paketa.

Paketi sa osnovnim životnim namirnicama u Novom Pazaru biće podjeljeni za oko 400 socijalno ugroženih domaćinstava. Tokom ove sedmice, preko lokalnih humanitarnih organizacija i udruženja, po 150 paketa biće podijeljeni u Tutinu, Sjenici, Prijepolju i Priboju.

Članovi šestočlane ekipe turskog Crvenog polumjeseca su radi podjele, kako kažu, ovih ramazanskih poklona, došli iz raznih dijelova Turske kako bi i ovog ramazana obradovali ljude na ovom području koji su slabijeg materijalnog stanja.

Direktor filijale Crvenog polumjeseca u Uskudaru (Istanbul) Mustafa Karadeniz je rekao da su ovog ramazana u Novom Pazaru, kako bi tokom ovog ramazana bili zajedno sa ovdašnjim ljudima i pomogli ljudima kojima je pomoć potrebna.

“Ramazan znači dijeliti. Turski Crveni polumjesec ovog ramazana u 37 zemalja pomaže na isti način. I ova pomoć dolazi od donacija ljudi iz Turske i namijenjena je za ove svrhe, tokom mjeseca ramazana. Kao turski Crveni polumjesec, želimo biti zajedno sa svim muslimanima u svijetu, ali i sa svima onima kojima je potrebna pomoć. U zavisnosti od broja stanovnika, ove godine ćemo dijeliti između 1.000 i 1.500 ramazanskih paketa”, rekao je Karadeniz, istakavši da će Crveni polumjesec sličnu akciju kao i prošle godine sprovesti i tokom Kurban-bajrama.

Foto: Anadolu Agency
Prenoseći selame od turskog naroda i turskog Crvenog polumjeseca, Karadeniz je istakao da je ramazan mesec solidarnosti i da je ovo “pokret dobročinstva” koji pritekne u pomoć kada je to potrebno.

“Od vas samo očekujemo dovu”, poručio je on i zahvalio se predstavnicima grada Novog Pazara i volonterima koji su pomogli u distribuciji ramazanskih paketa.

Za oko 500 zvanica, pretežno djece bez roditelja i socijalno ugroženih, turski Crveni polumjesec će većarasu u restoranu jednog novopazarskog hotela prirediti iftar.

Turski Crveni polumjesec akciju podjele ramazanskih paketa na Balkanu, pored Srbije, sprovodi u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji, Moldaviji i Grčkoj.

Foto: Anadolu Agency

Izvor: Anadolu Agency