Sastanku u BNV odazvali se SPP i SDA Sandžaka

789

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić razmatrala je danas sa predstavnicima Stranke pravde i pomirenja (SPP) i Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka na odvojenim sastancima načine udruživanja izbornih rezultata i zajedničkog djelovanje bošnjačkih stranaka u republičkom parlamentu i lokalnim skupštinama u cilju opšteg značaja za sve građane Sandžaka, prenosi radio Sto plus.

Pozivu BNV nisu se odazvali predstavnici Sandžačke demokratske partije (SDP) i Demokratske partije Sandžaka (DPS) iz Prijepolja.

Curićeva je nakon sastanaka novinarima rekla da je cilj formiranje bošnjačkog bloka, zajedničkog bošnjačkog poslaničkog kluba i stabilne bošnjačke skupštine većine u sandžačkim opštinama i gradovima.

“Nadam se da će ovaj sastanak doprinijeti boljoj međupartijskoj komunikaciji na udruživanju, a BNV se stavlja na raspolaganje da pomaže na tom putu. Na strankama je da predlažu način zajedničkog djelovanja i da se dogovaraju oko pojedinosti. SDA Sandžaka je iznijela predlog sporazuma zajedničkog delovanja bošnjačkih partija, što ocjenjujemo kao dobar korak i neka to bude polazište budućih zajedničkih dogovora“, rekla je Curićeva.

Foto: BNV

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin ocijenio je da su u cilju opšteg interesa za Sandžak bošnjačke partije u obavezi da ujedine svoje izborne rezultate.

“Građanima Sandžaka najveću štetu nanose političke stranke koje samostalno koriste svoje izborne rezultate”, rekao je Ugljanin.

Iz SPP je saopćeno da su oni tokom sastanka ukazali na neminovnost okupljanja oko principa od opšeg značaja za Sandžak i bošnjački narod, kao i na neophodno utvrđivanje platforme kojom bi se baziralo zajedničko djelovanje u cilju rješavanja ustavnog položaja Bošnjaka, statusa Sandžaka, obnove jedinstva Islamske zajednice, te ostvarivanja pretpostavke normalnog ekonomskog, socijalnog i infrastrukturalnog razvoja ove regije.

“Očekujemo da ovu platformu predloži BNV, a u slučaju da se to prepusti strankama logično je da predlagač te platforme bude SPP, jer smo na proteklim izborima osvojili najveći broj poslaničkih mandata u Narodnoj skupštini Srbije, kao i najveći broj odborničkih mandata u lokalnim skupštinama na području Sandžaka. Spremni smo da razgovaramo i o formiranju lokalnih organa vlasti gdje ćemo pored pomenutih principa insistirati na načelu beskompromisnog obračuna sa korupcijom, kriminalom i strogoj zabrani da pojedinci koji su proteklih godina sudjelovali u korupcijskim radnjama ne mogu učestvovati u bilo kom obliku vlasti”, saopćeno je iz ove partije.

BNV je prošlog mjeseca poslalo dopis bošnjačkim političkim strankama u Sandžaku da se na osnovu ostvarenih izbornih rezultata udruže i formiraju zajednički bošnjački blok, da obrazuju bošnjački poslanički klub u Skupštini Srbije, kao i stabilne bošnjačke skupštinske većine u sandžačkim gradovima i opštinama.

Izvor: Radiostoplus.com
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.