SDA SANDŽAKA PRIHVATA POZIV BOŠNJAČKOG NACIONALNOG VIJEĆA

SDA SANDŽAKA PRIHVATA POZIV BOŠNJAČKOG NACIONALNOG VIJEĆA

545

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, uputio je pismo predsjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmini Curić povodom inicijative kojom je Vijeće pozvalo bošnjačke političke stranke na udruživanje. Pismo prenosimo u cijelosti:

„Stranka demokratske akcije Sandžaka podržava Vaš prijedlog, upućen svim bošnjačkim političkim strankama, da na osnovu ostvarenih izbornih rezultata formiraju zajednički bošnjački blok, bošnjački poslanički klub u Skupštini Srbije i stabilne bošnjačke skupštinske većine u sandžačkim gradovima i opštinama.

Stranka demokratske akcije Sandžaka čvrsto stoji u uvjerenju da ciljevi na kojima predlažete okupljanje bošnjačkih političkih stranaka predstavljaju realno i praktično rješenje te politički kapital koji se treba iskoristit za trajno rješenje i statusa Sandžaka i statusa bošnjačkog naroda ali i rješenje svih ekonomskih, socijalnih i drugih pitanja od značaja za sve građane Sandžaka.

Podsjetiću Vas da je SDA Sandžaka, na inicijativu Bošnjačkog nacionalnog vijeća najvišeg političkog i predstavničkog tijela Bošnjaka, na svojim organima usvojila Platformu za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka i specijalni status kao model autonomije za Sandžak.

Priznavanje statusa državotvornog i konstitutivnog naroda Bošnjacima u Republici Srbiji, kao i ostvarivanje drugih ciljeva navedenih u Vašem pismu jesu osnovna programska i politička opredjeljenja SDA Sandžaka“.

Stranka demokratske akcije Sandžaka poziva ostale bošnjačke stranke da prihvate poziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća i da odmah otpočnu razgovore.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *