SDP PODNIJELA KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV UČESNIKA U INCIDENTU KOD CRKVE U TRSTENIKU

759

Našoj Redakciji  stiglo je saopštenje za javnost stranke SDP, koje prenosimo u cjelosti:

“Sandžačka demokratska partija obavještava javnost da je podnijela krivične prijave protiv učesnika četničkog orgijanja u selu Riljac kod Trstenika.
Krivične prijave, uz dokazni materijal u vidu video snimaka i fotografija, podnijete su u Višem tužilaštvu u Kruševcu, šefu tužilaštva gospodinu Bratislavu Petroviću, kao i u Osnovnom Tužilaštvu u Trsteniku, gospođi Lapčević. Krivične prijave podnijete su po Članu 317. Krivičnog zakona. Ovo djelo je u Zakonu kvalifikovano kao raspirivanje nacionalne, rasne ili vjerske netrpeljivosti među narodima i etničkim zajednicama koje žive u Srbiji i za njega je zaprijećena kazna do pet godina zatvora.


Šef Višeg tužilaštva u Kruševcu, gospodin Bratislav Petrović nam je lično potvrdio da je predmet odmah dao u proceduru Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, policijskim upravama Kruševca i Trstenika, koji rade na identifikaciji počinilaca krivičnog djela. U narednoj sedmici očekujemo privođenje lica sa snimka kod crkve u Trsteniku.
Sandžačka demokratska partija smatra da je ovo ozbiljna prijetnja Bošnjacima u Novom Pazaru i Sandžaku. Ovakve stvari su nedopustive, sramne i država ih mora oštro sankcionisati. Sada je država na ispitu, ako se ovakve stvari budu tolerisale onda se mi Bošnjaci sa pravom moramo pitati šta je sljedeće. Hoćemo li mi biti jednaki i ravnopravni članovi našeg društva koji zajedno rade na zajedničkom prosperitetu, ili će iskompleksirane pijanice moći da nam prijete i vrijeđaju na najgori način bez ikakvih posljedica.
Za nas u Sandžačkoj demokratskoj partiji stvar je jasna, ovaj incident zaslužuje, prije svega, presudu pravosudnih organa, ali svakako i osudu države, javnosti i cijelog društva. Sve što nije osuda je odobravanje.”