“ŠEMOVIĆI, DOŠAO VAM JE KRAJ!” – VIKNUO JE I POČEO DA PUCA: Očevidac krvavog pira

18838

Zločin kakav se ne pamti u ovom kraju dogodio se u subotu pre podne u selu Rasno na Pešteru, opština Sjenica, gde je Enedin Turković (44) iz Dolića, koji je živeo i radio u Berlinu, najpre, hicima iz pištolja, ubio svoju bivšu suprugu Biseru Šemsović (44), a potom i njenog oca Fehima (64) i majku Šefku (60).
Ubica je pucao i u šuraka Bekima Šemsovića (40) koga je teško ranio i kome se, nakon što je operisan, lekari u Novom Pazaru još bore za život. U pucnjavi su lakše ranjeni i Zineta A. i njen sin Nevzet A, komšije koje su se slučajno zatekle u domu Šemsovića.

Ljubomora kao motiv
Posle zločina Enedin Turković je motornim sankama, kojima je i došao u Rasno, pobegao u selo Dolići gde ga je policija, koja ga je između ostalog tražila i pratila i sa dva helikoptera, locirala u jednom šumarku blizu porodične kuće. Kada su mu se policajci i žandarmi približili i kada je shvatio da će biti uhapšen, Enedin je sebi pucao u glavu i izvršio samoubistvo. Sumnjalo se da će preko obližnje granice pokušati da pobegne u Crnu Goru.

Ubica Enedin Turković i njegova supruga Bisera imaju dvoje maloletne dece, šestogodišnju ćerku i osmogodišnjeg sina, koja su u trenutku zločina bila u drugoj sobi. Oni su živeli u Nemačkoj, a razveli su se pre godinu dana i u Berlinu živeli odvojeno. Pred novogodišnje praznike Bisera je sa decom došla kod svojih u Rasno, a odmah potom došao je i Enedin. Komšije kažu da je nekoliko puta iz Dolića dolazio u Rasno da obiđe decu, da je sasvim mirno i normalno razgovarao sa bivšom suprugom i njenim roditeljima i da ništa nije nagoveštavalo tragediju. Prema nezvaničnim informacijama, Bisera je u subotu trebalo da se sa decom vrati u Nemačku, što se Enedinu nije svidelo i što je bio povod za svađu, po nekim drugim verzijama Enedin je, iako razveden, bio veoma ljubomoran i i to je bio povod za potezanje oružja i nezapamćen zločin.

Psovke i pretnje
Neki od komšija sumnjaju da je možda “skrenuo” i da je, iako se to nije moglo primetiti, stravično ubistvo počinio u nervnom rastrojstvu.

– Neko je zakucao na vrata, otvorila sam i videla Enedina sa pištoljem u ruci, bio je uznemiren, psovao je i pretio. Vrisnula sam i utrčala u sobu gde su bila njegova deca i moja tek rođena beba, a onda su se čuli pucnji, izrešetao je suprugu, tasta i taštu, a potom i mog supruga Bekima, srećom u našu sobu nije ulazio – priča supruga teško ranjenog Bekima Šemsovića, brata ubijene Bisere.
Ispraznio dva šaržera

– Enedin je pucao iz „tetejca“, za koji je imao dozvolu za držanje. Ispalio je 11 metaka iz dva šaržera. Najpre je pucao u šuraka Bekima, zatim u tasta Fehima, pa u bivšu suprugu Biseru, pa na kraju u taštu Šefiku. Navodno, komšijama koje su se zatekle unutra rekao je: „Neću vam ništa.“ Njih su najverovatnije pogodili rikošeti. Inače, njih dvoje su se zatekli tu na kafi. Ni juče na Pešteru nije bilo odgovora na pitanje šta je Enedina Turkovića, „tihog i mirnog“ čoveka, kako ga opisuju rođaci i komšije iz Dolića, gde je rođen, navelo da počini krvavi masakr, nezabeležen u ovom kraju. – Nije imao prijavu ni za saobraćajni prekršaj, a kamoli da je šta drugo uradio u životu. Živeo je dvadesetak godina u Nemačkoj, ima državljanstvo ove države, a razvod sa Biserom teško ga je pogodio, odvojenost od dece najteže, najverovatnije je procenio da za njega nema više života – ispričao nam je juče jedan od komšija porodice Turković.

U kuću Turkovića juče su dolazili komšije i prijatelji da nazdrave glavu. Komšije i rođaci dolazili su juče u kuću Šemovića, dvadesetak kilometara od Dolića, gde su Fehimov brat Ramiz i njegovi pripremali dženazu svojih troje najmilijih.

– Fehim je bio najbolji čovijek na svijetu, pomagao je cijelom selu. Bisera je u subotu po podne trebalo da se vrati u Nemačku. Pobio ih je na pravdi boga, ni krive ni dužne, pamet da stane čoveku od žalosti, djecu ostavi siročićima – pričali su rođaci Šemovića.

Ramiz Šemović, koji je u masakru ostao bez rođenog brata, snahe i bratanice, juče je pričao da pucnje iz bratovljeve kuće nije čuo, ali da ga je pozvao sin i rekao mu da hitno dođe do Fehimove kuće.

– Nisam znao šta se dešava, bio sam tek oprao kosu, pa je do Fehimove kuće krenula supruga. Vratila se posle nekoliko minuta, kaže, moraš ti tamo, tamo su svi pobijeni… Kad sam otišao, imao sam šta da vidim – pričao je juče Ramiz. U međuvremenu je Ramizov sin svojim kolima povezao teško ranjenog Bekima prema novopazarskoj bolnici. Kad je Ramiz stigao, tela troje Šemovića bila su u dnevnoj sobi, jedno pored drugog, okolo čaure… Ubice nije bilo nigde…

Bježao ka granici

Kako saznajemo, Enedin je došao u Srbiju iz Berlina, gdje je radio pre mjesec i po dana.

– Nešto kasnije iz Berlina je, gdje su živjeli odvojeno posle razvoda, stigla i Bisera sa djecom, koja su presudom dodijeljena njoj na staranje. U subotu je Enedin kolima iz Dolića otišao do Rasnog. Kad je završio krvavi pir, seo je u kola, vratio se u Doliće, a onda pješice krenuo prema granici sa Crnom Gorom, odnosno prema šumi iznad sela – kaže za Kurir izvor iz istrage.

Pošto je oko sela napravio veći polukrug, ubica se vratio do jedne uzvišice na oko kilometar od kuće. Tu je, kažu u istrazi, na velikoj hladnoći, u snijegu proveo narednih pet-šest sati, sve dok ga policija i Žandarmerija nisu opkolile. – Ubica je mogao kao na dlanu da prati kretanje policije. Stigla su ubrzo i dva helikoptera, koja su pokrila ogromno bespuće prema crnogorskoj granici. Kad je policija zatvorila obruč, začuo se pucanj, jedan jedini, kad su policajci prišli, ubica nije više davao znake života – kaže naš izvor iz istrage.

Na licu mjesta juče su još bili vidljivi tragovi krvi, svuda okolo tragovi koji su ostali iza policije i Žandarmerije.

Šurak pogođen sa šest metaka Bekim u stabilnom stanju

Dvoje Biserine i Enedinove dece, sin od šest i ćerka od osam godina, koji su se u subotu nalazili u drugoj sobi, juče su bili u susednom selu, kod ujne Edite, supruge Biserinog brata Bekima, koji je u masakru teško povređen. On je pogođen je sa najmanje šest metaka, a posle hitne operacije u Novom Pazaru juče je bio u stabilnom stanju.

Od slavlja do tragedije Šuraku ubice porodila se žena

Komšija Šemovića kaže da se sve dogodilo munjevito. – Kad se Enedin Turković pojavio pred vratima, otvorila mu je Eldina, Fehimova snaha i Bekimova žena. Kad je videla pištolj, samo je vrisnula i nekako uspjela da pobjegne u susednu sobu, u kojoj su bila i Biserina djeca i njena beba stara tek tri dana. Iz sobe su, iza zatvorenih vrata, slušali pucnjavu i krike u susednoj, dnevnoj sobi. Ubica je rekao: „Šemsovići, došao vam je kraj!“ I potom je zapucao – ispričao nam je juče komšija. Pretpostavlja se da je Turković tu pucao na jednog komšiju koji se sa majkom zatekao u kući. Oni su bili na babinama Bekimovom sinu. – Bekimova žena se porodila pre nekoliko dana. Eto, od slavlja do tragedije prošla su tri dana – pričaju mještani.

 

– Zločin je prvi primetio rođak E. S. koji je, nakon što je došao u posetu da Bekimu čestita rođenje deteta, u kući Šemsovića zatekao stravičan prizor.

Izrešetao ih je krvnički, tela su padala kao snoplje, jedno na drugo, ležali su u lokvi krvi, Bekim je još davao znake života, izneo sam ga do kola i povezao u sjeničku bolnicu, u međuvremenu sam pozvao hitnu pomoć i policiju, brzo su stigli, ali Biseri, Fehimu i Šefki nije bilo spasa – priča E. S. i naglašava da su deca preplašena i zagrljena stajala u drugoj sobi i da su najverovatnije pretrpela tešku traumu.

Svi u šoku
Rođaci i prijatelji obe porodice kažu da su Enedin i Bisera iz dobrih kuća, da su živeli lepo i da ne znaju zbog čega su se razveli i da li je u Nemačkoj među njima bilo nesuglasica i ozbiljnijih sukoba. Sve najbolje govore i o ubijenim Biserinim roditeljima Fehimu i Šefki koji su u Rasnu važili za vrlo tihe i poštene ljude koji ni sa kim nisu bili u svađi i svakome su pomagali koliko su mogli.

– Za sve nas ovo su neviđeni šok i teška tragedija, dve porodice zavijene su u crno, cela Pešter tuguje za njima – kaže jedan od žitelja Rasna.

“Skroman, tih i povučen”
U selu Dolići o Enedinu Turkoviću svi govore sve najbolje i ističu da je bio skroman, tih i povučen, da nije voleo svađe i da je sa svima u selu bio u dobrim odnosima, sve ih je zaprepastila vijest da je počinilac strašnog zločina i da je i sam sebi presudio.

Na mjestu gde se Enedin ubio policija je pronašla još jedan šaržer pun metaka što govori da je on u Rasno krenuo sa dva puna šaržera i namjerom da poubija svu tazbinu. Više detalja o ubistvima i samoubistvu znaće se nakon obdukcije koju treba da obave nadležni u Novom Pazaru.

Mališani se tresli od straha
Ranjeni Bekim Šemsović je, kako piše beogradska štampa, pozvao brata od amidže da ga vozi u bolnicu. On je obavijestio svog oca Razima, Fehimovog brata i Bekimovog i Biserinog amidzu, koji je odmah stigao na mjesto zločina.

– Iako ništa nisam čuo, nikakvu pucnjavu, posle te vijesti ušao sam kod brata i ugledao dječaka i djevojčicu koji jecaju i tresu se od straha. Bilo je mrtvih, a ranjene komšije su mi jedva rekle šta se dogodilo. Tad je stigla policija i započeli su potragu za njim. Nisam znao da on i Bisera imaju probleme ni zašto su se razišli. Čuo sam da joj je sad pretio i kumio da se vrati, a pošto nije htjela, evo šta je uradio – ispričao je Ramiz Šemsović.

Opsada trajala pet sati
Enedin Turković se, kako su objavili mediji, skoro pet sati skrivao u šumi u blizini svoje kuće, na oko 25 kilometara od mesta zločina. Opkolili su ga policajci, ali i pripadnici odreda Žandarmije iz Kraljev, koji su brzo stigli na lice mesta. Kada je shvatio da ne može da pobjegne, pucao je sebi u glavu.

Od slavlja do tragedije
Bekim Šemsović je proslavljao rođenje deteta. I on je, kako je navedeno, radio izvjesno vrijeme u Nemačkoj, nakon čega je izgradio kuću. Proslava zbog prinove se, nažalost, pretvorila u tešku tragediju.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *