Šesnaest godina od ubistva Zorana Đinđića

875

 

U Beogradu se obilježava 16. godišnjica ubistva Zorana Đinđića, premijera Srbije i lidera Demokratske stranke (DS), koji je ubijen u dvorištu zgrade Vlade Srbije na današnji dan 2003. godine.

Članovi Vlade Srbije, predvođeni premijerkom Anom Brnabić, položili su jutros vijenac ispod spomen-ploče u dvorištu zgrade Vlade u centru Beograda, na mjestu gdje je Đinđić ubijen snajperskim hicima.

Vijenac sa natpisom “Dr Zoran Đinđić – Vlada Republike Srbije” postavili su ministri Nebojša Stefanović, Siniša Mali, Mladen Šarčević, Aleksandar Antić, Nela Kuburović, Zorana Mihajlović, Nenad Popović, Zoran Đorđević, Slavica Đukić Dejanović i Vanja Udovičić.

Predstavnici Demokratske stranke, u kojoj je Đinđić bio jedan od osnivača i predsjednik od januara 1994. do ubistva, položili su vijence na grob u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Takođe, pozvali su građane da se pridruže memorijalnoj šetnji u čast ubijenog premijera koja počinje u 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta.

U istu šetnju građane poziva i opozicioni Savez za Srbiju i organizatori protesta Jedan od pet miliona.

“Šetnja za Zorana Đinđića krenuće sa Platoa, a završiće se kod zgrade Vlade gde će građani imati prilike da odaju počast velikom vizionaru, čije je ubistvo trenutna vlast slavila. Molimo vas da ostavite pištaljke kod kuće, a ponesete cvijet ili svijeću”, stoji u pozivu organizatora protesta Jedan od pet miliona.

Liberalno-demokratska partija samostalno organizuje tradicionalnu “Šetnju za Zorana” sa početkom u 11.20 časova. Povorka će se kretati od sjedišta LDP-a u centru Beograda u Siminoj ulici do Novog groblja.

“Dvanaesti mart je za svakoga od nas, za čitavu zemlju, dan u kojem razmišljamo o svemu onome što smo izgubili, ali, isto tako, 12. mart i žrtva Zorana Đinđića simbolizuju ono na šta imamo pravo i ono za šta se moramo boriti dok stojimo na nogama”, navode iz LDP-a u pozivu građanima sa zvaničnog Tviter profila te stranke.

Umjesto takmičenja “Besede u Zoranovu čast”, Demokratska stranka i Fondacija “Zoran Đinđić” od ove godine organizuju timsko takmičenje “Zoran Đinđić hakaton”, sa idejom da se na internetu uveća prisustvo i djelo ubijenog premijera Srbije.

Pobjednici prvog hakatona biće proglašeni na svečanosti u Dvorani Kulturnog centra u 13 časova kada će biti predstavljeno i izdanje “Besede u Zoranovu čast 2006-2018”.

Zoran Đinđić bio je prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast koalicije DOS (Demokratska opozicija Srbije). Vlada na čijem je čelu bio, izabrana je 25. januara 2001. godine. Izlažući ekspoze u Skupštini Srbije Đinđić je rekao da je dobio mandat ne da vlada, već da mijenja.

Za vrijeme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Đinđićeva vlada se snažno zalagala i za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine. Tokom mandata te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsjednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Za učešće u ubistvu premijera osuđeno je 12 osoba koji su označeni kao pripadnici “zemunskog klana”, kriminalne organizacije koju je predvodio bivši komandant Jedinice za specijalne operacije “Crvene beretke” Milorad Ulemek – Legija. Pripadnici “zemunskog klana” dobili su kazne na ukupno 348 godina zatvora

Ulemek je zbog organizovanja Đinđićevog ubistva osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora. Na istu kaznu osuđen je i Zvezdan Jovanović, neposredni izvršilac atentata i bivši Ulemekov zamjenik. Politička pozadina ubistva Zorana Đinđića do sada nije otkrivena.

Izvor: slobodnaevropa.org