Sjenica dobija sedam mini solarnih elektrana za pomoć privredi

568

Regionalna razvojna agencija Sandžaka (SEDA) pokreće inovativni projekat “Sunčeva energija za mala i srednja preduzeća” koji će doneti značajne koristi privredi Sjenice. U okviru ovog projekta, u Sjenici će biti izgrađeno do sedam mini fotonaponskih solarnih stanica, koje će biti od ključnog značaja za lokalna mala i srednja preduzeća.

Amela Lukač Zoranić, koordinatorka projekta, izjavila je za radio Sto plus da će ove solarne elektrane imati veliki uticaj na preduzeća iz poljoprivrednog sektora, posebno ona koja se bave proizvodnjom mlečnih proizvoda.

“Preduzeća će moći da ugrade solarne panele, čime će ostvariti značajne uštede na potrošnji električne energije. Ovo ne samo da će smanjiti troškove, već će i doprineti zaštiti životne sredine i unaprediti poslovanje preduzeća,” objasnila je Lukač Zoranić.

Javni poziv za prijavu zainteresovanih preduzeća biće raspisan do kraja juna, dok se završetak izgradnje mini elektrana očekuje do kraja 2023. godine.

SEDA će realizovati ovaj projekat, vredan 100 hiljada dolara, u saradnji sa Opštinom Sjenica i međunarodnom organizacijom ACDI/VOCA. Polovinu troškova snosiće sama preduzeća, što dodatno naglašava njihovu uključenost i posvećenost projektu.

Ovaj projekat je deo šireg programa “Velika mala privreda”, koji finansira USAID, sa ciljem podrške razvoju malih i srednjih preduzeća u regionu Sandžaka kroz korišćenje obnovljivih izvora energije. Kroz ovakve inicijative, Sjenica postaje lider u primeni zelenih tehnologija, što je korak ka održivoj budućnosti i unapređenju lokalne ekonomije.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *