Skandal u Rožajama: Pop isklesao figuru Draže Mihajlovića!

1028

Slobodan Radojević, pop u crkvi Ružica u Rožajama, sam je  isklesao ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata, Dražu Mihajlovića, koji je poznat po ubistvima, silovanjima i progonima u crnogorskom dijelu Sandžaka. Direktni izvršilac Dražinih genocidnih namjera prema sandžačko-polimskom kraju je Pavle Đurišić.

Đurišić u izvještaju iz 13.2.1943. koji je podnio Draži Mihaloviću priznaje da je pobio preko 8 hiljada žena, djece i staraca, kao i 1200 vojno sposobnih muslimana, i da je očistio sandžačku teritoriju od muslimana.

 

 

Iako Radojević kao pop živi i radi u sredini u kojoj je preko 90% muslimansko-bošnjačkog življa, on je aktivni učesnik udruženja koja slave lik i djelo upravo Đurišića i Mihalovića, što dokazuje i ova fotografija, gdje rožajski pop sjedi ispod platna fotografije Pavla Đurišića, gdje se u produžetku izloženih četničkih ikonografija vidi i fotografija Draže Mihajlović.

 

Slobodan Radojević (zaokružen na fotografiji), pop u crkvi Ružica u Rožajama

Ovaj incident dodatno dobija na težini jer su u skoroj prošlosti rožajski Bošnjaci u dijaspori organizovano prikupljali sredstva i donacije za adaptaciju postojeće crkve u Rožajama, u kojo radi kao svještenik upravo Slobodan Radojević. Na FB stranici “Rožaje”  mnogo je negativnih komentara na račun ovakvog postupka čovjeka kojem su prvenstveno sugrađani muslimani, u momentu kad je trebalo, pružili pomoć. Izdvajamo fb komentar Nerka Kalača, ostale ne bismo navodili jer sadrže uvredljiv sadržaj:

“Ovo je stvarno sramota! A prije nekoliko dana mu je covjek musliman donirao donacije koje je prikupio iz dijaspore! Pa su mu ljudi prije nekoliko godina donirali renoviranje crkve sve muslimani koji se bore da nema podijela i mržnje nego sloga. Sramotno!!!”

 

Printskrin

 

Stvari se dodatno komplikuju u ovoj nacionalno mješovitoj sredini i prijete da izrastu u međunacionalni sukob zato što je Slobodan Radojević u ovako uzavreloj atmosferi zakazao litije ulicama Rožaja za 2.2.2020. god. Ono što zabrinjava je to što se litije održavaju po pravilu samo povodom velikih hrišćanskih praznika, a ne u neprazničnim danima, Pritom smo svjedoci da litije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori često imaju četničku ikonografiju i poruke prijetnje upučene Bošnjacima i muslimanima koje ne pozivaju na mir.

 

Redakcija Sandžak Danas