Škola o slučaju romske devojčice koja je šetala sama na maturi /VIDEO/

Škola o slučaju romske devojčice koja je šetala sama na maturi /VIDEO/

2835

O devojčici koja je na proslavi male mature u OŠ “Meša Selimović” šetala sama danima pišu društvene mreže. Ovo je tema brojnih statusa i objava na Facebook i Instagram nalozima. U komentarima su najizraženije kritike na račun škole, njenog rukovodstva i nastavnika, a o samom događaju za medije se do danas niko nije oglašavao, ni škola ni porodica. U nameri da saznamo o okolnostima, razgovarali smo sa nadležnima u toj obrazovnoj ustanovi i kontaktirali porodicu devojčice.

Razredni starešina Anđela Milić izrazila je žaljenje što je čitava situacija dospela na društvene mreže i što je, kako kaže, njihova učenica bespravno predmet brojnih objava.

Na pitanje zašto je učenica na maloj maturi šetala sama i nije imala pratnju, Milić tvrdi da je učenica trebala da šeta u pratnji svog brata, koji se, navodi, tog dana nije pojavio. Do pred formiranje kolone, razredna tvrdi, nije znala da devojčica neće imati pratnju za matursku šetnju u krugu škole.

“Prišla sam njoj i njenom ocu i pitala da li treba da sačekamo, da li će brat stići, kada su mi oni rekli da se neće pojaviti. U tom trenutku najpre sam došla na ideju da bi učenica mogla da prošeta sa svojim ocem, međutim, u konsultaciji sa koleginicom smo došli na ideju da to ne bi bilo dobro jer ne znamo kako bi se to tumačilo. U tom trenutku nije bilo nikog jer kolege nisu još uvek stigle, da bih imala nekog da prošeta sa njom. I ona i otac su meni potvrdili da je sasvim u redu da ona šeta tako i ona je to prihvatila normalno,” objašnjava nastavnica Anđela Milić.

Na pitanje zašto neko od drugara devojčice nije odreagovao u tom trenutku, Milić kaže da nastavnici ne mogu uticati ili naterati decu na izbor pratioca, pa čak ni na odluku da li žele da šetaju uopšte na maturi, te da je bilo i drugih učenika koji među drugarima nisu imali pratnju te su pozivali braću ili sestre, što nije neuobičajena praksa.

“Bila bih ja uz devojčicu, ali sam na čelu kolone imala učenika koji zahteva posebnu pažnju i koji je samo sat vremena nakon šetnje imao epileptični napad, verovatno izazvan uzbuđenjem. Nisam mogla da budem na dva mesta istovremeno, i u tom trenutku su mi bile vezane ruke. Da su mi ranije javili da ona nema pratnju, mogla bih da se organizujem, ovako, sve se desilo u nekoliko trenutaka. I meni je bilo žao da dete šeta samo, ali situacija je ispala nezgodna i po samu učenicu i po nas,” kaže za RTV nastavnica devojčice Anđela Milić.

Školu o ovom slučaju, tvrdi Milić, niko nije kontaktirao, a nastavnica je proteklih dana dobijala pretnje i pozive sa skrivenih brojeva.

“Devojčica ni u jednom trenutku nije bila diskriminisana. U moje odeljenje je došla u sedmom razredu. Od strane učenika je uvek bila prihvaćena bez obzira da li je romske ili bilo koje druge nacionalnosti. Svako dete u školi je jednako,” ističe za RTV Novi Pazar nastavnica Milić.

Učenica, stava je razredna, sada trpi najveći pritisak.

“Ovo je sada stresno za učenicu i o tome smo razgovarali sa njenim ocem. Dete se na svim društvenim mrežama bespravno provlači, to ne bi smelo bez dozvole roditelja, a i oni su sada u nezavidnoj situaciji,” kaže Milić.

U organizaciju male mature, tvrdi nastavnica srpskog jezika Dragana Petrović, uključen je čitav tim škole “Meša Selimović”.

“Celo veće koje predaje učenicima osmog razreda tu je da sve organizuje, da ih prati. Nikada se nije u ovoj školi dogodio incident ili problem na maturskoj večeri. Ovo nas je i porazilo i uvredilo kao prosvetne radnike. A da u ovoj školi negujemo toleranciju, o tome u prilog govori da dva njena mlađa brata idu u našu školu, i da se sada upisuje i najmlađi. Dečaci su izuzetno fini, redovni učenici, društveni, maksimalno prihvaćeni. Čak nemamo predstavu dok se nama ne naglasi da su oni pripadnici romske nacionalnosti, da su oni Romi. To je dovoljna činjenica i dovoljno govori o našoj školi i o nama kao zaposlenima,” kaže Petrović.

U cilju profesionalnog izveštavanja, te poštovanja normi da uključimo sve aktere ovog slučaja, a u nameri da čujemo i stav porodice devojčice, kontaktirali smo njenog oca koji je bio isključiv po pitanju davanja informacija i nije želeo ispred naših kamera.

Izvor RTVNP
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *