ŠKOLA U SRBIJI UKIDA TELEFONE ĐACIMA: Kada će to Novi Pazar uraditi?

624

Đaci OŠ “Dositej Obradović” u Požarevcu od ponedeljka u školi više neće smeti da koriste mobilne telefone. Od trenutka kada kroče u školu pa sve dok ne krenu nazad kući, za njih će mobilni biti zabranjeni. To znači da neće moći da ih uzimaju čak ni dok su na malom i velikom odmoru.

Da iznenađenje bude veće, suprotno mišljenju da roditelji previše dopuštaju djeci, ova inicijativa potekla je baš od njih i podržali su je jednoglasno.

– Roditelji već godinu dana unazad o tome razmišljaju. Zajednički smo donijeli odluku na inicijativu Savjeta roditelja. Svi su bili saglasni, da ne kažem da su jedva dočekali, čak niko nije bio uzdržan – priča nam direktorka Ivana Joksimović.

Učenici će, kada u ponedeljak dođu na nastavu, mobilne telefone ostavljati u ormarima u učionici koji će biti pod ključem. Još zanimljivije je što za ovu odluku postoji niz razloga i nijedan nije bezazlen – piše Telegraf.rs.

– Najkraće rečeno: djeca su nam stalno kraj telefona. Izgubila su mnogo na neposrednoj komunikaciji, naročito tokom korone, i moramo da ih podstaknemo da se ponovo druže. Druga stvar, dolazilo je često do neželjenih fotografisanja i snimanja. Djeca su se snimala čak i u toaletu škole. Morali smo preventivno da reagujemo da ne bi došlo do zloupotrebe tih fotografija i snimaka – upozorava direktorka.

Treći razlog je i svjetska kriza, odnosno rat u Ukrajini jer, kako kaže, djeca i tako mala prate vesti i ne moraju stalno da gledaju strahote koje im preko telefona iskaču.

– Informisani su, ali su otuđeni. To možete da vidite i na ulici, ne samo u školi. To je globalni problem – zaključuje naša sagovornica.

A četvrti razlog je – vaspitanje. Ovako će se, nada se Joksimović, djeca naučiti da budu strpljiva.

– Ona misle da sve mora odmah i sad. Znate koliko puta sam vidjela kako izlaze sa časa da navodno odu do toaleta, a čujem ih kako telefoniraju i javljaju roditeljima “dala mi je četiri”. Zašto mora sve odmah da se javi? Šta će roditelj u trenutku da učini povodom te četvorke? Tako i na ekskurzijama, telefoniraju od bandere do bandere – navodi ona.

Procedura će inače biti takva da će nastavnik koji ima prvi čas u odeljenju starijih razreda, biti u obavezi da zaključava telefone i ključ odlaže u zbornicu. Onaj nastavnik koji ima poslednji čas u odeljenju starijih razreda posle časa će otključavati ormar i učenici će uzeti svoje telefone. Što se tiče mlađih razreda, učitelji će odlagati u svojim učionicama telefone u ormare ili kutije.

Telefoni će moći da se koriste za potrebe digitalne nastave, što će biti pod nadzorom nastavnika. Ovo je ideja koja će se u narednom periodu primjenjivati kako bismo vidjeli da li ovakav način odlaganja mobilnih telefona može da zaživi. Volela bih da od septembra to postane praksa i da telefone nećemo morati da zaključavamo – kaže direktorka.

Naravno, na putu ka školi i ka kući učenici mogu da koriste telefone, prije svega kako bi bili u kontaktu s roditeljima.

izvor Blic
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.