Slovenac koji se vakcinisao šest puta umjesto drugih dobio deset mjeseci zatvora

Slovenac koji se vakcinisao šest puta umjesto drugih dobio deset mjeseci zatvora

655

Naručitelji usluge, premda osuđeni za prevaru, prošli su bez zatvora pa su dvojica kažnjena s po 2550 eura, a dvojica po 1360 eura

Muškarac koji se u Sloveniji u razdoblju od dva mjeseca, na ime drugih osoba, višestruko vakcinisaoprotiv covida-19 kako bi oni dobili lažne covid-potvrde, kažnjen je zbog prevare na 10 mjeseci zatvora, dok su četvorica muškaraca koji su mu tu “uslugu” platili kažnjena novčano.

Tako je presudio osnovni sud u Kranju, koji je za sve upletene u prevaru donio osuđujuće presude, koje još nisu pravomoćne, a mnogi se pitaju je li sud postupio pravedno, prenose slovenski mediji. Na kaznu zatvora je osuđen muškarac koji se lani za druge vakcinisao šest puta, a otkriven je krajem decembra pri pokušaju da primi i sedmu dozu te mu je odmah određen pritvor.

Naručitelji usluge, premda osuđeni za prevaru, prošli su bez zatvora pa su dvojica kažnjena s po 2550 eura, a dvojica po 1360 eura.

Predstavnici doma zdravlja Kranj, u kojemu je pokušaj sedme prevare otkriven, kazali su za ljubljansko Delo da im se u takvom sudskom epilogu čini tragičnim da je čovjek s margine i u finansijskim neprilikama osuđen na zatvorsku kaznu, dok su oni koji su ga zapravo iskoristili prošli bolje i bez zatvora.

Svi su se oni nakon otkrivanja slučaja našli pod istom optužbom za manipulacije i prevare te im se pripisuje da su zdravstvene vlasti namjerno doveli u zabludu kako bi ove nevakcinisanim izdale covid-potvrde.

Policija je tada navodila da su spomenuta četvorica muškaraca, koja se nisu željela vakcinisati, za novac angažirala “osobu sa socijalnim problemima” da to učini za njih, predstavljajući se lažno njihovim ličnim dokumentima na više različitih punktova za vakcinisanje.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *