Spomen planinara iz Rožaja na Novopazarca Safeta Mavrića Ćaka – Memorijalni pohod na Hajlu “Safet Mavrić Ćako”

487

Na vrhuncima planine Hajle, pod vedrim nebom Crne Gore, odvija se jedna od najznačajnijih planinarskih manifestacija u regiji – dvadeset šesti Memorijalni uspon “Safet Mavrić Ćako”. Ovaj događaj svake godine okuplja brojne planinare iz Rožaja, cijele Crne Gore, kao i iz susjednih zemalja, u znak sjećanja na Safeta Mavrića, poznatog i voljenog planinara iz Novog Pazara, čija je ljubav prema planinarenju bila neiscrpna, a Hajla posebno draga.

Tragična smrt Safeta Mavrića, poznatijeg kao Ćako, 6. januara 1997. godine, duboko je pogodila zajednicu planinara. Odlaskom na Hajlu, planinarima se pruža prilika da odaju počast ovom vedrom duhu koji je ostavio neizbrisiv trag u srcima ljubitelja prirode. Ovaj memorijalni uspon nije samo prilika za sjećanje, već i za proslavu ljepota planinarenja i zajedništva koje ono sa sobom nosi.

Planinarsko sportski klub “Hajla 2403” iz Rožaja, kao organizator, ponosno nastavlja ovu tradiciju. Fevzija Feka Kurtagić, predsjednik kluba, ističe da je uspon i ove godine protekao u najboljem redu, sretan što može doprinijeti očuvanju uspomene na Ćaka. “Uspon na Hajlu je više od penjanja na planinu. To je simbol našeg poštovanja prema prirodi i ljudima koji su je voljeli”, kaže Kurtagić za Radio televiziju Rožaje.

Ovogodišnji uspon obilježen je sunčanim i ugodnim vremenom, dodajući još više ljepote iskustvu učesnika. Na kraju dana, svi učesnici su se okupili na zajedničkom ručku, razmjenjujući priče i iskustva s planine, čime je dan obogaćen ne samo fizičkim već i duhovnim uzdizanjem. Program Memorijala “Safet Mavrić Ćako” završava se sutra, ali sjećanja i utisci koje ostavlja trajat će mnogo duže.

Memorijalni uspon na Hajlu “Safet Mavrić Ćako” nije samo godišnji događaj, već živi spomenik ljubavi prema planinarenju, prirodi i zajedništvu koji prevazilazi granice i povezuje ljude različitih generacija i nacionalnosti. Dok se planinari spuštaju s vrhova Hajle, sa sobom nose osjećaj zahvalnosti i inspiracije, podsjećajući nas da su sjećanja na one koje volimo najbolje čuvamo kroz djela koja odražavaju njihovu strast i životne vrijednosti.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *