Srbija jedina zemlja Zapadnog Balkana koja nije osudila Rusiju

873

Zemlje Zapadnog Balkana, osim Srbije, osudile su rusku invaziju na Ukrajinu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je da najoštrije osuđuju rusku invaziju na Ukrajinu. Ističući da ruska akcija predstavlja teško kršenje suvereniteta Ukrajine i međunarodnog prava, Plenković je pozvao Rusiju da odmah prekine vojne napade.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je i da najoštrije osuđuju vojne napade Rusije i najavio da su učestvovali u pozivu Evropske unije da se povuku ruske snage.

“Rusija krši osnovne principe međunarodnog prava, podriva sigurnost Evrope i šteti njenoj stabilnosti”, napisao je Đukanović.

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani rekao je da je odluka Rusije da izvrši invaziju na Ukrajinu akt agresije.

Osmani je u saopćenju objavljenom na Twitteru objavio da najoštrije osuđuju rusko djelovanje i da su stali uz Ukrajinu u ovim teškim trenucima.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani napisala je u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama da Kosovo stoji uz Ukrajinu i njen narod.

“Kosovo stoji uz Ukrajinu i njene građane, koji se suočavaju sa posljedicama ničim izazvanog rata, kao posledica agresije Rusije. Radićemo sa našim saveznicima na zaustavljanju destabilizacije našeg regiona. Hegemonija Rusije neće uspeti. Sloboda i demokratija će prevladati“, zaključila je Osmani.

Albanski premijer Edi Rama, koji je kritiziran zbog šutnje o ukrajinskoj krizi, osudio je Rusiju u kratkoj izjavi.

“Zajedno sa NATO-om i njegovim saveznicima iz EU, osuđujemo rusku agresiju. Naše misli su sa narodom Ukrajine”, napisao je.

Srbija je postala jedina zemlja koja nije osudila Rusiju nakon najnovijih dešavanja u regionu.

Zbog dešavanja u Ukrajini, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da danas održi sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *