SRBIJA: Počinje novi sistem naplate putarine

478

Od nedelje, 1. decembra počinje novi sistem naplate na oba kraka auto-puta na Koridoru 10. Svi vozači koji idu iz prestonice ili se uključuju posle naplatne stanice “Beograd” plaćaće naknadu samo na izlazu sa auto-puta. U “Putevima Srbije” ističu da će na dosadašnjim stanicama “Nais” i “Doljevac” biti podignute rampe, a kasnije će biti i uklonjene. Tako će vozači bez zaustavljanja moći da voze trasom od glavnog grada do makedonske, odnosno bugarske granice.

Putarina na južnom kraku, od Beograda do Preševa će koštati 1.460 dinara, što je za 110 dinara manje nego do sada, kada su na tri mjesta plaćali ukupno 1.570 dinara. Od nedelje počinje naplata i na istočnom kraku, a oni koji idu iz Beograda do Dimitrovgrada i dalje ka Bugarskoj, moraće da izdvoje 1.290 dinara. Ceh za vozače autobusa će biti 3.860, a za kamiondžije 7.720 dinara.

Cilj uvođenja zatvorenog sistema naplate putarine, po pređenom kilometru, jeste da se ubrza saobraćaj kroz Srbiju i zbog toga će biti prvo “ugašene”, a zatim i potpuno uklonjene NS “Nais” i “Doljevac”.

Cena putarine određuje se po pređenom kilometru, koja je za automobile i kombi vozila do 3,5 tona iznosi 4,07 dinara, dok je za motocikliste koji spadaju u prvu A kategoriju cena 2,04 dinara po kilometru.

Za one koji idu sa juga na istok i obrnuto, cena putarine za dionicu Preševo – Dimitrovgrad biće 1.020 dinara ukoliko putuju automobilom.

U Javnom preduzeću “Putevi Srbije” napominju da od nedelje, 2. decembra počinju sa radom nove bočne naplatne stanice. To su “Pirot istok”, “Pirot zapad”, “Bela Palanka”, “Niš Malča”, “Niš sever”, “Niš jug” i “Merošina”. Petlja “Niš istok” će biti zatvorena za saobraćaj do 31. decembra.

izvor : Novosti online