Srbin opisao radni dan u Njemačkoj: “Ako dođeš u 05:50 već je kasno, u tolet ne možeš tek tako”

1626

Svaki put kad pomislimo na rad u inostranstvu, pomislimo kako je tamo sve “med i mlijeko”, ali sudeći po ispovijesti jednog našeg državljana, taj hljeb ima sedam kora i da biste ga zaradili morate da se pošteno oznojite.

Neimenovani muškarac iz Srbije, koji je godinama u ovoj zemlji, otkrio je kako zapravo izgleda realnost i satnica kada ste zaposleni u nemačkoj fabrici. Kako je naveo tokom rada, on je imao tačnu satnicu kada se jede, kada odmara, kada se radi, te i kakava je procedura prilikom odlaska u toalet.

Njegovu ispovijest, koju je prenio portal “Alo” , prenosimo vam u cijelosti.

“Sa nepunih 20 otišao sam kod roditelja u Njemačku. Po tadašnjem zakonu maloljetan, a služio sam vojsku. Punoletstvo je bilo sa 21 godinu. Za par mjeseci sredim sve papire, i nađem posao iz oglasa.

Dotle sam malo radio na crno. Teško mi je bilo da ustanem u 04.30h, pa sam se navikao. Radi se od 06 sati.

Ako dođes u 05.50 – već je kasno – ne stigneš ništa, presvlačenje, kafa itd.

U 06.01 mašine zuje kao da je 10.00 sati.

08.55 – 09.00 peru se ruke.

09.00-09.10 doručak.

Vrijeme za doručak pada na teret poslodavca.

11.55 peru se ruke.

12.00-12.30 – ručak (tih pola sata odrađujemo).

U toku rada nekada nema vremena ni vodu da piješ, a ako hoćeš u toalet zoveš brigadira da te zameni (nije ograničeno koliko puta).

Ko na takvu i sličnu disciplinu ne želi da se navikne, neka ostane ovdje. Uslovi rada su ekstra, ista temperatura i ljeti i zimi. Prekovremeni se plaća i par dana prije se najavi i nije obavezan, samo ono iz ugovora.

Kad se radi – radi se, a kad odeš kući – niko te u vezi posla ne uznemirava. napisao je on u svojoj ispovijesti prije tri godine.

Piše: S.R.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.