Tokom akcije privođenja na sjeveru Kosova Ranjen policajac , oglasio se Haradinaj

Tokom akcije privođenja na sjeveru Kosova Ranjen policajac , oglasio se Haradinaj

828

Policija Kosova u saradnji sa Policijskim inspektoratom sprovodi operaciju na sjeveru Kosova tokom koje je do sada uhapšeno nekoliko policijskih zvaničnika i nekoliko građana, a jedan pripadnik kosovske policije je ranjen, saopćeno je iz Policije Kosova.

U Mitrovici su se u ranim jutarnjim satima oglasile sirene za zračnu opasnost.

Srbi s Kosova izašli na ulice, Vučić proglasio punu borbenu gotovost vojske

Portparol Policije Kosova Baki Keljani potvrdio je za Radio Slobodne Evrope da je jedan policijski zvaničnik ranjen u akciji, dodajući da se ranjena osoba nalazi van životne opasnosti.

“I pored oružanog otpora u Sjevernoj Mitrovici, policijska akcija i dalje traje, uključujući hapšenje i kontrole nekoliko lokacija koje su rezultirale zapljenom relevantnih dokaza uključujući ‘duge cijevi'”, dodaje se u saopćenju.

 

Policija Kosova saopćila je da akcija na sjeveru nema veze za ubistvima srbijanskog političara Olivera Ivanovića i policijskog zvaničnika Envera Zumeraja koji je ubijen 2012. godine na sjeveru, kako to prenose pojedini srbijanski i lokalni mediji.

Istovremeno, Radio-televizija Srbije (RTS) javlja, pozivajući se na neimenovane izvore, da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj saopćio je da je policijska akcija na sjeveru uperena protiv pojedinaca koji su uključeni u krijumčarenje, organizovani kriminal i ostala kriminalna djela.

“Nekoliko osoba uključenih u ova djela su carinski zvaničnici, policajci ali i obični građani. Akcija se odvija uspješno u opštinama na sjeveru Kosova. Kao premijer, potvrđujem da se radi o sprovođenju zakona i ništa drugo. Pozivam Srbe na sjeveru da očuvaju mir i poštuju zakon”, napisao je Haradinaj na Facebooku.