Tragedija u Sjenici pokrenula važnu diskusiju o ovisnosti mladih o društvenim mrežama

1280

U svjetlu nedavne tragedije u Sjenici, gdje je mladić izgubio život u nesreći izazvanoj željom za stvaranjem viralnog sadržaja, postavlja se pitanje utjecaja društvenih mreža na mlade i njihovo donošenje odluka. Emir R. (20) je poginuo snimajući prijatelja Kadira B. (17), koji je vozio bez dozvole i izgubio kontrolu nad vozilom.

Dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti ovisnosti, u razgovoru s Helenom Košutić s Blic TV-a, ističe da je ovisnost o društvenim mrežama ozbiljan problem među mladima. Oni teže da impresioniraju vršnjake i skupljaju lajkove, često riskirajući vlastitu sigurnost. Mladenović naglašava da mladi, u pokušaju da se izraze i postignu uspjeh na društvenim mrežama, često nemaju dovoljno životnog iskustva ili znanja da to čine na siguran način.

Kada je riječ o prevenciji, dr Mladenović predlaže sistemski pristup koji bi uključivao regulaciju profila na društvenim mrežama, definisanje sadržaja i oblika tih profila. Iako smatra da su promjene na sistemske nivou neophodne, on isto tako uviđa da će pravi utjecaj vjerojatno izostati zbog moći i utjecaja velikih korporacija.

Stoga, Mladenović naglašava ulogu porodice u prevenciji. Predlaže da roditelji razvijaju bliske odnose sa svojom djecom, gradeći povjerenje i porodične rituale koji mogu pomoći u sprečavanju ovakvih tragedija. Kroz konstruktivan i blizak odnos, porodica može odigrati ključnu ulogu u obrazovanju i zaštiti mladih od opasnosti koje nose društvene mreže.

Ovaj slučaj iz Sjenice otvara važna pitanja o odgovornosti društva prema mladima u digitalnom dobu i naglašava potrebu za hitnim djelovanjem kako bi se zaštitili od rizika koje sa sobom nosi online svijet.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.