Turski nacionalni borbeni avion uskoro na nebu /VIDEO/

1737

Turkiye nastavlja svoje napore punom brzinom da napravi svoj vlastiti ratni avion. Dok je nastavljena proizvodnja dijelova za prototipove MMU-a, koji se opisuje kao “leteći kompjuter”, intenzivirao se rad softverskih timova.

Paralelno sa studijama hardvera za Nacionalni borbeni avion (MMU), jednim od najvažnijih projekata turske odbrambene industrije, provodi se niz softverskih studija. Doprinoseći turskoj odbrambenoj industriji sa svojim softversko intenzivnim rješenjima, HAVELSAN također preuzima važne odgovornosti u MMU programu sa sposobnostima koje je do sada stvorio u ovoj oblasti. HAVELSAN podržava projekat od početka studija idejnog rješenja 2011. godine.

Za razvojni projekat MMU, u HAVELSAN-u je 2020. osnovana prva Nacionalna uprava za borbene avione. Iste godine potpisan je protokol o saradnji sa Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ), izvršnim nositeljem projekta. Potom je uslijedio Ugovor o općim uvjetima za područja koja će dobiti inženjersku podršku.

Proizvođači aviona i podsistema pete generacije koriste inženjerske simulatore u fazama analize, dizajna i testiranja kako bi pravi proizvod bio isplativ. Sa ovim simulatorima, osnovne dizajnerske odluke se donose preciznije prije testiranja na zemlji i leta u sazrijevanju svih kritičnih sistema za let. Ovo platformu i sistem čini isplativim.

Zahvaljujući HAVELSAN taktičkoj simulaciji okruženja, moguće je da pilot izvede simuliranu vježbu u zraku. Zahvaljujući inženjerskom simulatoru, moguće greške ili promjene zahtjeva u sistemima kontrole leta aviona i avionske misije koje treba razviti mogu se otkriti u ranoj fazi i izvršiti potrebne promjene. Još jedna važna potreba u MMU programu će biti osiguranje cyber sigurnosti aviona, koji se opisuje kao “leteći kompjuter”. U tom kontekstu, bit će sprovedene studije kako bi se identifikovale, analizirale i odredile prioritetne bezbjednosne prijetnje tokom trajnog vijeka sistema koji se razvijaju, kako bi se iznijele neophodne mjere za smanjenje identifikovanih rizika i sprovele neophodne aktivnosti.

U tu svrhu, osim utvrđivanja potreba za testiranjem, verifikacijom, analizom i simulacijom, potrebe kibernetičke sigurnosti će se zadovoljiti uzimajući u obzir sigurnost softvera, hardvera i komunikacijskog okruženja koje će se koristiti u operativnim procesima, održavanju zrakoplova, njegovih kritičnih podsistema i zahtjeva za sertifikaciju u vezi sa avijacijom.

Razvijen u saradnji HAVELSAN-a i TÜBİTAK BİLGEM-a, sistem će omogućiti minimiziranje eksterne ovisnosti o sigurnosnim kritičnim sistemima, sprječavanje infiltracije i intervencija, uspostavljanje potpune kontrole nad sistemom i sprječavanje neovlaštenog korištenja sistemskih informacija sa nepoznatim “stražnjim vratima”.

Prema objavama na službenom Twitter nalogu turske vazduhoplovne i svemirske industrije, ovaj avion bi se na nebu trebao pojaviti 18. marta 2023. godine.

Dirilis Postasi/Balkan News
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.