Tutinac Medžid Fakić predstavila Sandžak na međunarodnoj likovnoj smotri u Turskoj

394

Sandžački slikar i magistar slikarstva Tutinski Medžid Fakić ističe se kao jedan od najaktivnijih umjetnika sa ovih prostora tokom ove godine, učestvujući na nekoliko značajnih likovnih manifestacija širom regije.

Ovih dana u turskom gradu Çeşme odvija se “INTERNATIONAL ART WORKSHOP,” prestižni događaj posvećen likovnom stvaralaštvu koji privlači umjetnike iz cijelog svijeta, uključujući predstavnike iz Turske, Italije, Bugarske, Makedonije, Rusije i Srbije.

Našu zemlju na ovoj značajnoj međunarodnoj manifestaciji predstavlja Medžid Fakić, renomirani slikar iz Tutina i jedan od najistaknutijih predstavnika sandžačke likovne scene. Važnost ovog skupa potvrđuje prisustvo mnogih uglednih likovnih stvaralaca iz regiona i svijeta, čime se ističe značaj umjetničke saradnje i kulturološke razmjene.

Tijekom trajanja programa, umjetnici su imali priliku razmijeniti iskustva i mišljenja o važnosti unaprjeđenja međunarodne saradnje u likovnim umjetnostima. Program će biti okrunjen zajedničkom izložbom u prestižnoj Umjetničkoj galeriji u Çeşmeu, gdje će publika imati priliku uživati u preko 80 radova koji reflektuju različite kulture i umjetničke prakse.

Medžid Fakić će na izložbi predstaviti radove koji na jedinstven način odražavaju duh Sandžaka i Srbije, istovremeno promovišući našu kulturu na međunarodnoj sceni. Njegovo učešće je izuzetna prilika da se tutinska, sandžačka, i srpska likovna umjetnost predstavi širokom auditorijumu, doprinoseći time jačanju kulturnih veza i razumijevanja.

Događaj je privukao pažnju i brojnih turskih zvaničnika iz oblasti kulture, a posebno interesovanje pokazala je mlada gradonačelnica Çeşmea, što dodatno potvrđuje značaj i uticaj ove umjetničke smotre. Činjenica da su umjetnici stvarali u poznatom ljetovalištu Alaçatı dodatno je obogatila njihovo iskustvo, omogućavajući im da inspiraciju crpe iz predivnog okruženja Egejske obale.

Učešće Medžida Fakića na “INTERNATIONAL ART WORKSHOP-u” u Çeşmeu predstavlja važan korak u daljem razvoju i promociji srpske i sandžačke likovne scene, te potvrđuje važnost kulturne saradnje kao temelja za stvaranje bogatijeg i raznovrsnijeg umjetničkog izraza na globalnom nivou.
Is this conversation helpful so far?
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *