U Novom Pazaru registrovan 51 trotinet, od subote počinje kontrola i kažnjavanje

U Novom Pazaru registrovan 51 trotinet, od subote počinje kontrola i kažnjavanje

456

Rok za registraciju električnih trotineta ističe u subotu, 15. juna, a do sada je u Novom Pazaru izdata samo 51 naljepnica za registraciju, bez koje ta prevozna sredstva neće moći da učestvuju u saobraćaju, rečeno je radiju Sto plus u Agenciji za bezbjednost saobraćaja.

Iz Agencije su poručili da će registracija biti moguća i nakon 15. juna, ali da se oni koji, nakon tog dana, budu vozili trotinet bez naljepnice suočavaju sa mogućnošću da ih saobraćajna policija kontroliše i sankcioniše.

Agencija za bezbjednost saobraćaja objavila je na svom sajtu detalje i proceduru pribavljanja naljepnice, a registracija trotineta u Novom Pazaru je moguća na dvije lokacije.

Osim registracione naljepnice, od 15. juna počinju da važe i ostala pravila koja se moraju poštovati kako bi električni trotineti mogli da učestvuju u saobraćaju.

Prema pravilniku, koji je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, trotineti će moći da se voze samo biciklističkim, pješačko-biciklističkim stazama ili biciklističkim trakama.

“Ukoliko ne postoji predviđena staza, vozač električnog trotineta može se kretati kolovozom na putu na kome je ograničena brzina kretanja 30 kilometara na sat, odnosno 50, ukoliko ima više od 18 godina”, naveli su iz MUP-a.

Tokom upravljanja trotinetom kolovozom i stazama u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti obavezno je nošenje svetloodbojnog prsluka.

Obavezno je nošenje zaštitne kacige, a zabranjena je upotreba slušalica i audio uređaja na oba uha.

Na trotinetu se ne smije voziti više od jedne osobe, a prilikom prelaženja ulice vozač će morati da siđe sa trotineta i pređe je pješke.

(radiostoplus)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *