Ugao priča albanski: Čileanac istražuje ukletu šumu i drevnost Peštera – Video prilog Ekse Videla

7278

Ekse Videla, Čileanac koji već dugi niz godina živi i radi u Srbiji, svojim najnovijim video prilogom uspio je zabeležiti autentičnost i tišinu sela Ugao na Pešterskoj visoravni. Kraj ljeta na visoravni signalizira povratak tišine, dok se lokalno stanovništvo, koje masovno dolazi iz dijaspore tokom ljetnjih mjeseci, ponovo razilazi po svijetu.

Videla, koristeći svoju kameru kao svjedoka, prikazuje kako mir preuzima visoravan, ostavljajući za sobom samo tišinu i nekoliko pastira. Njegova misija je jasna – čuvati priče ovog kraja od zaborava, dokumentujući život mještana i njihove tradicije.

“Međutim, dok su se svi vratili, ja sam došao, pošto znam da ovaj kraj ima mnogo da nam priča kroz glas svojih meštana a mi ćemo sada da tražimo te priče… da ih čujemo i čuvamo od zaborava.

Ova priča vodi me do same granice prema Crnoj Gori. Ovde se nalazi jedno posebno selo, poznato po svojoj specifičnoj poziciji na visoravni, a i takođe po starim legendama. Gospodin Mujezinović i Camović me dočekuju, sedemo, pričamo.” – napisao je Ekse Videla

Priča ga vodi sve do granice sa Crnom Gorom, gdje se selo Ugao, poznato po svojoj specifičnoj poziciji i starim legendama, nadmeće sa prirodom. Lokalni stanovnici, koji još uvek govore albanskim jezikom, održavaju sjećanje na svoje pretke koji su se doselili iz sjeverne Albanije.

Okruzeno prirodom i čistim vazduhom, selo Ugao se nalazi na gornjem delu Peštera, a to znači u jednom od najhladnjih mesta cele Evrope. Na tom prostoru, konfiguracija terena sačuvala je stare legende kao interesantne verske objekte.- napisao je Ekse Videla

Ekse Videla ne samo da dokumentuje trenutne prizore, već i zaranja u dublju istoriju sela, poput priče o najstarijoj drvenoj džamiji na Pešteru, koju su podigli plemena Klimente. Kroz njegov objektiv, Ugao ostaje ne samo geografski već i emotivni čuvar prošlosti. Pogledajte tv prilog ispod teksta.

Stari ljudi i danas govore albanskim jezikom, a neki od njih tvrde da je stanovništvo doseljeno nekad iz severne Albanije. Kada su plemena Klimente naselile ovaj kraj, podigli su drvenu dzamiju i veruje se da je najstarija na Pešteru.- napisao je Ekse Videla
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *