Ugljanin zatražio povlačenje policijskih i vojnih snaga iz Sandžaka:”Srpska vojska će otići kako je došla”

796

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka ,Sulejman Ugljanin, danas je na konferenciji za medije govorio o projektu specijalnog statusa za Sandžak. Zatražio demilitarizaciju i povlačenje svih vojnih efektiva i policijskih snaga, bez obzira na vjersku i etničku pripadnost pripadnika.

“Mi tražimo specijalni status koji predvidja demilitarizaciju Sandžaka, povlačenje svih vojnih efektiva i policijskih snaga, koje prelaze nivo normalnog funkcionisanja policije. Bez obizra na vjersku i etničku pripadnost, sve dok su članovi srpske policije i srpske vojske nisu dobrodošli”, rekao je Ugljanin.

Predsjednik Stranke demokratske akcije vjeruje da će Bošnjaci postati jak i nezaobilazan politički faktor ukoliko ostale bošnjačke stranke prihvate inicijativu BNV.

“Vučić i Vulin su zaprijetili Bošnjacima ratom i avionima, a mi tražimo specijalni status koji predviđa demilitarizaciju Sandžaka, povlačenje svih vojnih efektiva i policijskih snaga, koje prelaze nivo normalnog funkcionisanja policije. Međutim, to je njihova stvar, kako su došli tako će i otići“, rekao je lider SDA Sandžaka.

On je na konferenciji za novinare rekao da je najkraći i najbolji put za rješavanje ovog pitanja razgovor zainteresovanih strana.Ugljanin je takođe izjavio da očekuje poziv i Vlade Srbije i Evropske unije (EU) na razgovor o inicijativi kojom se traži specijalan status za Sandžak.

“Više očekujem poziv od EU, a pametnije bi bilo da nas Vlada Srbije prvo pozove, takav bi bio red. Kao što znate mi smo zvaničan zahtjev kao stranka i kao Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), čiji sam ja vijećnik, poslali Vladi Srbije, Skupštini Srbije i EU“, rekao je Ugljanin.

“Razlozi za ovako veliku nervozu i paniku Vučićevog militantnog režima su sasvim drugi. Očigledno se plaše da će posle SDA Sandžaka i druge bošnjačke stranke, institucije i nevladine organizacije da prihvate ovu inicijativu i da se ujedine oko osnovnih pitanja za koja postoji najviša moguća saglasnost u bošnjačkom narodu“, rekao je Ugljanin.

Ponovio je da Vučić “nije bošnjački predsjednik”, već da je “dokazan bošnjački neprijatelj”.

“Svi srpski režimi, konstantno, u kontinuitetu imaju jednog te istog privatnog Bošnjaka, koji sjedi u Beogradu i svaku bošnjačku inicijativu i legitimne zahteve već 25 godina proglašava nerealnim, nemogućim i štetnim za srpsko- bošnjačke odnose. On na taj način ubija u Bošnjacima svaku moguću inicijativu da učine nešto za sebe i da obezbede sebi političku egzistenciju i biloški opstanak na ovim prostorima“, rekao je Ugljanin.

On je dodao da nakon Albanskog nacionalnog savjeta očekuje podršku za rešavanje statusa Bošnjaka i regije Sandžak i od ostalih manjina u Srbiji.

Opširnije u tv prilogu