Ukrajinci likvidirali svog pregovarača: Optužen da je odavao tajne Rusima

865

Svjetski mediji prenose vijest ukrajinskog lista “Pravda”, koji objavio je da je u Kijevu ubijen Denis Kireejev.

Riječ je o jednom od ukrajinskih pregovarača koji su učestvovali u mirovnim pregovorima sa Rusijom prije svega par dana.

Kako navodi ukrajinska Pravda, Kirejev je ubijen dok su ga ukrajinske snage sigurnosti pokušale uhapsiti zbog sumnje na izdaju.

Izvori Pravde navode da postoje “snažni dokazi” da je davao tajne informacije Rusiji.

“Ukrajinska sigurnosna služba navodno je ubila Denisa Kireeva, člana ukrajinskog pregovaračkog tima. Navodno je ubijen dok je pružao otpor uhićenju zbog sumnje za izdaju”, napisao je novinar Christopher Miller na Twitteru.

Ti dokazi, navodno, uključuju i telefonske razgovore u kojima je osumnjičeni odavao tajne protivničkoj strani.

“Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) pucala je i ubila Denisa Kirejeva, člana ukrajinskog pregovaračkog tima u prvoj rundi pregovora s Rusijom u Bjelorusiji, dok ga je pokušavala privesti”, naveo je i ukrajinski parlamentarac Oleksij Hončarenko.

“Tokom pokušaja pritvaranja Denisa Kyreyeva, člana ukrajinskog pregovaračkog izaslanstva, ukrajinska je služba sigurnosti pucala na njega i ubila ga. Osumnjičen je za veleizdaju”, napisao je Honcharenko na Telegramu.

Navodno je, prema pojedinim izvorima pružao otpor tokom hapšenja.

Kirejev je bio među članovima ukrajinske delegacije na prvom krugu pregovora s Rusijom u Bjelorusiji.

“SBU je imao jasne dokaze o veleizdaji Kyreyeva, uključujući njegove telefonske razgovore”, rekao je Honcharenko pozivajući se na svoje izvore u političkim krugovima.

Izvor Radio Sarajevo
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.