Uticaj ramazanskog posta na zdravlje

766
Od sredine 20. stoljeća postajemo svjedoci sve većeg broja naučnih radova i istraživanja na polju zdravstvenog učinka posta, kako u preventivnom, tako i u terapeutskom smislu.
Doktor Alan Cott u svojoj knjizi “Post kao način života” ističe da post dovodi do cjelokupnog fiziološkog odmora digestivnog i centralnog nervnog sistema, a francuski biolog i dobitnik Nobelove nagrade dr. Alexis Carrel kazao je kako se tokom posta dešavaju složeni i neobjašnjivi procesi koji su veoma važni za tijelo i na taj način post ispire sve spojeve u organizmu i mijenja ih.

Također, dr. Herbert M. Sherlton kazao je kako nema ništa ljepše nego biti svjedok kompletnog oporavka za vrijeme posta kod bolesti kao što su čir na želucu, astma, proširene vene, kolitis, bronhitis ili kamen u mokraćnim putevima.

U novije vrijeme sve je više ozbiljnih medicinskih studija koje potvrđuju koristi islamskog posta po zdravlje ljudi. Sve češće se pojavljuju ozbiljni naučni radovi koji i u naučnom smislu otkrivaju koristi ramazanskog posta po zdravlje ljudi.

“Renomirani naučni časopis Annals of Nutrition and Metabolism objavio je neke naučne radove o utjecaju posta po zdravlje ljudi. Jedan od tih radova je od marokanskih ljekara (Fasting during Ramadan Induces a Marked Increase in High-Density Lipoprotein Cholesterol and Decrease in Low-Density Lipoprotein Cholesterol 2) u kojem se tvrdi da post za vrijeme Ramazana uzrokuje značajno povećanje HDL-holesterola i pad LDL-holesterola”, kazao je Adem Zalihić, direktor Hitne pomoći Kantona Sarajevo.

Ovo ispitivanje je provedeno na 32 odrasla zdrava muškarca. Ispitivale su se promjene u serumu i to ukupnog holesterola, triglicerida, holesterola u lipoproteinima visoke gustoće i lipoproteinima niske gustoće glukoze i tjelesne težine tijekom Ramazana.

“Rezultati su pokazali znatan pad koncentracije ukupnog holesterola u serumu tokom Ramazana u poređenju s periodom prije posta. Također, znatno je smanjenje koncentracije serumskih triglicerida tokom ramazanskog posta u odnosu na razdoblje prije Ramazana. Smanjenje oba parametra, serumskih triglicerida i ukupnog holesterola se zadržalo mjesec nakon Ramazana”, rekao je Zalihić.

Ovi rezultati nedvojbeno ukazuju na to da post tokom Ramazana snižava masnoće i tjelesnu težinu, a gojaznost i povišene masnoće su glavni riziko faktor nastanka kardiovaskularnih oboljenja, od kojih se u svijetu najčešće umire. Osim toga naučnici danas sve više na post gledaju kao na prirodni fenomen bez kojeg skoro da nema zdravog i ispravnog načina života.

“Postom, koji bi trebalo prerasti u način življenja savremenog čovjeka, prema mišljenju stručnjaka možemo mnogo učiniti za naše zdravlje, psiho-fizičku kondiciju i ljepotu. U uslovima savremenog načina života, u kojem smo svakodnevno pod raznim psihičkim opterećenjima te se neredovno hranimo, a sama hrana je bogata raznim otrovima, pesticidima, bojama, aditivima, konzervansima, emulgatorima itd., čišćenje od otrovnih tvari nagomilanih u našem organizmu suzdržavanjem od hrane postaje zanimljivije nego ikad”, objasnio je Adem Zalihić.

Hronični umor, glavobolja, nadutost, loša probava ili razdražljivost mogu značiti da vaše tijelo pati, da je puno toksina i da treba odmor.

“Sve češće se savjetuje najjeftinije, potpuno prirodno rješenje, post. Periodičnim suzdržavanjem od hrane možemo pročistiti i regenerisati, kako sistem za probavu tako i cjelokupni organizam te ga tako osvježiti, obnoviti i podmladiti. Također, ta duhovna atmosfera koja je prisutna za vrijeme posta ublažava, odnosno amortizuje stresne situacije, pogotovo kada je riječ o psiho-socijalnom stresu”, objašnjava Adem Zalihić.

Zalihić je objasnio i to da naš organizam u vrijeme bolesti sam uspostavi post.

“Uspostavljanje složenih fizioloških procesa u tijelu za vrijeme bolesti, poznatih kao gubitak apetita, je u stvari automatsko uspostavljanje posta našeg organizma, a medicina je danas na stanovištu da ako se čovjek razboli, naročito ako je riječ o probavnim organima, treba da ograniči ili potpuno prekine unos hrane. To je zapravo prirodna metoda koja omogućava tijelu da ponovo uspostavi ravnotežu koja je narušena bolešću”, rekao je Zalihić.

Zalihić je kazao kako su mnoge medicinske studije dokazale da mjesec Ramazan ima pozitivne učinke na status upalnih parametara u ljudskom tijelu, kao i na faktore rizika za kardiovaskularne bolesti, kao što su homocistein, CRP i odnos TC/HDL. Sve ove naučne studije dokaz su da postoje neupitne koristi islamskog posta po ljudsko zdravlje te da je islamski post jedna od najjednostavnijih i najefikasnijih metoda prevencije i liječenja mnogih oboljenja.

Izvor: Klix.ba