Uznemirujući VIDEO iz Ukrajine, CNN tvrdi: Ruska vojska puca u civile

800

Nova snimka objavljena na društvenim mrežama prikazuje najmanje jednog upucanog muškarca tokom prosvjeda protiv ruske vojske u malom gradu Novopskovu na sjeveroistoku Ukrajine.

CNN je geolocirao i potvrdio autentičnost videa.

“Ljudi su pokušali zaustaviti Ruse, ali su otvorili vatru na nenaoružane ljude. Ima troje ranjenih, oni su u bolnici”, tvrdi Sergiy Haidai, čelnik regionalne uprave Luganska.

CNN nije mogao nezavisno potvrditi ove tvrdnje o žrtvama.

Na snimci od subote vidi se mnoštvo kako hoda ulicom noseći ukrajinske zastave i skandiraju “Ukrajina”. Muškarac ispred gomile krenuo je prema vojnicima prije nego što su odjeknuli pucnji. Pao je na tlo, očito ranjen u nogu.

Svi moraju odmah napustiti područje”, čuje se glas u daljini.

Na fotografiji s mjesta događaja se vidi kako odvoze čovjeka okrvavljene noge; čini se da se radi o istoj osobi.

Odjeknulo je nekoliko sporadičnih pucnjeva, a zatim je uslijedila rafal vatre iz malokalibarskog oružja dok se gomila razišla. Nije jasno je li vatra usmjerena na masu ili iznad nje.

Dodatni video snimci s mjesta događaja pokazuju da je ruska vojska prije pucanja na čovjeka pucala iz oružja – ne pogađajući prosvjednike – i davala prividne pucnjeve upozorenja.

Jedan od video snimaka, snimljenih prije nego što je prosvjednik pogođen, prikazuje mnoštvo kako ide naprijed prema ruskim vojnicima, koji su postavili kamp na otvorenoj tržnici, okruženi trgovinama i dućanima u centru grada.

Unatoč pucnjavi, gomila se nije pomjerila.

Izvor Radio Sarajevo
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.