/VIDEO/ Bejto doktor za narodna kola – Veselje porodice Tutić

4629

U srcu Sandžaka, gdje se tradicija i zajedništvo isprepliću u melodiju koja odzvanja kroz generacije, večeras smo bili svjedoci veličanstvenog slavlja na svadbi porodice Tutić. Svaki Sandžaklija nosi u sebi duh borbe i ponosa koji je vijekovima oblikovao ovu hrabru i nepokolebljivu zajednicu. Na svadbama, to zajedništvo dostiže svoj zenit, pretvarajući proslavu u spektakl koji odražava dušu naroda.

Bejto Zeković iz Smoluće

Bejto Zeković iz Smoluće

Bejto Zeković iz Smoluće, u plavoj košulji, bio je epicentar veselja. Kao istinski “doktor za narodna kola”, predvodio je igre koje su simbol sandžaklijske tradicije, podižući atmosferu do nezamislivih visina. Njegova sposobnost da objedini mlado i staro u ritmu kola jeste umjetnost koju samo rijetki posjeduju.

Među gostima se posebno isticao stariji čovjek, čija energija i strast za igrom bila je na nivou mladih. Njegovo neumorno sudjelovanje u kolima nije bilo samo ples, već čin poštovanja prema tradiciji koju svi mi držimo dragom. Njegova postojanost na plesnom podiju bila je svjedočanstvo da su Sandžaklije, bez obzira na godine, uvijek spremni da čuvaju i njeguju svoje običaje.

Na svakom vjenčanju u Sandžaku, neizostavni su i muzičari koji svojim talentom dodaju dodatnu dimenziju slavlju. Tako je bila i ova noć, ispunjena pjesmom koja je dopirala do svakog srca, stvarajući osjećaj pripadnosti i zajedničkog slavlja koje prevazilazi obične trenutke.

Upravo ovo veče u Sandžaku, ugnijezđeno u brdovitom pejzažu koji pamti i slavi, bilo je odraz svega što sandžaklijska svadba treba da bude – mjesto gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost susreću u plesu. Bejto Zeković i neumorni stariji čovjek, zajedno sa svim gostima, ispisali su još jednu stranicu u bogatoj knjizi sandžaklijske kulture. Video svadbe pogledajte ispod teksta.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *