/VIDEO/ Ukrajinci se kriju u metrou: “Gdje je svijet da nas spasi?”

866

“Gdje je svijet i zašto svijet ne dolazi da nas spasi?”, jedno je od glavnih pitanja stanovnika ukrajinskog grada Kharkiv koji se već satima kriju u podzemnim tunelima metroa dok ruske snage napreduju ka centru grada.

“Rusija je naša bratska zemlja, ali kakav brat tako postupa prema nekome?”, upitao je jedan od Ukrajinaca.

Šok, nevjerica i strah je ono čime se može opisati atmosfera u metro stanici. U mraku, s uplašenim izrazima lica sjede, većinom u tišini.

Kako kaže reporterka CNN-a Clarissa Ward, ovo je druga strana rata. Tu su ljudi koji nisu s prvih linija i ne znaju šta znači rat. Od jutros odjekuju eksplozije, a stanovnici su uspjeli pokupiti samo osnovno i doći u stanicu kako bi se sakrili. Tu je i veliki broj djece.

Pitali su ekipu CNN-a šta se dešava i šta će biti dalje.

“Gdje je svijet? Zašto svijet ne dolazi da nas spasi? Kako je moguće da u 2022. godini možete pokrenuti invaziju na jednu evropsku zemlju i da je niko ne može zaustaviti – pitali su me građani. Niko ne zna šta će biti niti gdje mogu otići odavde.

Kažu, nigdje u Ukrajini nije sigurno. Pokušali su podići novac u bankama, ali nisu uspjeli. Stanje duboke panike je među ljudima i ne znaju šta da rade”, rekla je Ward.

Razgovarala je s jednom ženom u programu koja je zaplakala kazavši kako je nervozna i plaši se, piše N1.

Potresne scene koje je zabilježila ekipa CNN-a pogledajte u videu. Khakiv inače ima 24 miliona stanovnika.

Izvor Radio Sarajevo
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *