vucic

/VIDEO/ VOJNA VJEŽBA “VIHOR 2024” NA PEŠTERU Više od 2.000 vojnika i 350 sredstava ratne tehnike

1486

Vučić zadovoljan spremnošću Vojske na vježbi ‘Vihor 2024’ na Pešteru

Pešter – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo spremnošću Vojske Srbije tokom vojne vježbe “Vihor 2024”, koja se održava na Pešterskoj visoravni. Vučić je pohvalio efikasnost i tehnološki napredak vojske, posebno istakavši uspjeh u upotrebi dronova kamikaza.

“Naša vojska pokazala je visok nivo pripremljenosti. Ono što smo vidjeli danas je budućnost naše vojske. Od tenkova do dronova, sve je djelovalo kako treba. Posebno sam impresioniran performansama naših dronova kamikaza, od kojih je većina pogodila zadate ciljeve,” izjavio je Vučić.

Brigadni general Siniša Stašević, komandant Druge brigade Kopnene vojske, naglasio je da se vježba izvodi po scenariju napadne operacije.

“Ova vježba demonstrira sposobnost naše vojske da efikasno izvodi složene operacije u realnim uslovima,” rekao je Stašević.

U vježbi učestvuje Druga brigada kopnene vojske, ojačana dijelovima ostalih jedinica, uz podršku sistema PVO, uključujući modernizovane FK-3 sisteme i radar “žirafa”. Također, sistem “pasars” bio je aktivan u neutralisanju neprijateljskih dronova.

Pored vojnih zvaničnika, vježbi su prisustvovali i brojni visoki zvaničnici, uključujući ministre Miloša Vučevića, Danicu Grujičić, Tomislava Momirovića, Zorana Gajića, Nikolu Selakovića i Gorana Vesića. Također su prisutni bili i lideri iz regije, kao što su Andrija Mandić, Milan Knežević i Milorad Dodik.

Visokim zvaničnicima pridružio se i komandant Kfora, general-major Ozkan Ulutaš, koji je na vježbu došao na poziv generala Milana Mojsilovića, načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

Ministarstvo odbrane Srbije najavilo je da će današnja taktička bojeva vježba s gađanjem uključiti kako kopnenu tako i vazduhoplovnu komponentu Vojske Srbije i specijalne snage, što dodatno potvrđuje kompleksnost i obuhvatnost vježbe

“Vihor 2024”. Predsjednik Vučić je naglasio važnost kontinuiranog unapređenja i modernizacije vojske, rekavši: “Zadovoljan sam, ali uvijek možemo i moramo da radimo više kako bismo održali i poboljšali našu spremnost.”
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *