Više od 28.000 žena se prijavilo na poziciju mašinovođe u Saudijskoj Arabiji

618

Španska državna željeznička kompanija Renfe saopćila je u srijedu da su se hiljade žena it Saudijske Arabije prijavile da voze vozove između najsvetijih islamskih gradova Meke i Medine u samo mjesec dana nakon objavljivanja oglasa

Više od 28.000 kandidatkinja javilo se na oglas kojim se traži 30 mašinovođa u Saudijskoj Arabiji nakon što je ženama dozvoljeno da se bave ovom profesijom.

Španska državna željeznička kompanija Renfe saopćila je u srijedu da su se hiljade žena it Saudijske Arabije prijavile da voze vozove između najsvetijih islamskih gradova Meke i Medine u samo mjesec dana nakon objavljivanja oglasa.

Renfe upravlja brzom željeznicom u arapskom kraljevstvu.

Podnositeljice prijava za posao imaju između 22 i 30 godina. Oko 14.000 njih prošlo je prvu fazu zapošljavanja jer je Renfe dao prioritet njihovom nivou obrazovanja i poznavanju engleskog jezika.

One će biti angažovane nakon godinu dana plaćene obuke koja bi trebala početi oko 15. marta, saopćila je kompanija.

Saudijska Arabija je dozvolila ženama da voze automobile 2018. i da putuju u inostranstvo bez dozvole muškog staratelja 2019. Prošle godine, saudijski mediji su izvijestili da je samcima, razvedenim ili udovicama bilo dozvoljeno da žive sami bez dozvole muškarca.

Saudijske žene, međutim, i dalje žive pod mnogo više ograničenja u odnosu na muškarce.

Izvor Fokus




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.