Visoki predstavnik EU građanima Evrope: „Smanjite grijanje u domovima“

644

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku Žozep Borelj zamolio je građane da smanje grijanje u svojim domovima, kao jedan od načina da blok smanji zavisnost od ruskog gasa usred sukoba u Ukrajini. , piše RT.

„Izazovi sa kojima se suočavamo zahtijevaće veoma oštar stav i moramo da budemo spremni da platimo cijenu“, rekao je Borel, sugerišući da „evropski građani smanje grijanje svojih domova“, kao dio njihovog „individualnog napora da se smanji potrošnja gasa“.

Saopštenje zvaničnika EU dolazi nakon što je blok predstavio novu rundu sankcija Rusiji i Bjelorusiji zbog tekućeg sukoba u Ukrajini. Nova ograničenja isključila su jedan broj bjeloruskih banaka iz mreže SVIFT, pogodila ruski pomorski sektor i uvela ograničenja za 160 ruskih poslanika i poslovnih ljudi.

EU trenutno uvozi 45% svog uglja, 40% svog gasa i 27% svoje nafte iz Rusije, a Borelj je izjavio da blok preduzima korake da presječe „pupčanu vrpcu koja spaja našu i rusku ekonomiju” od „toka koji omogućava (Rusiji) da akumulira rezerve za finansiranje” sukoba u Ukrajini.

Evropska komisija je u utorak iznijela predlog da „Evropa učini nezavisnom od ruskih fosilnih goriva mnogo prije 2030. godine“. Blok će početi smanjenjem potražnje EU za dve trećine prije kraja godine kao odgovor na vojnu aktivnost Rusije.

„Jednostavno ne možemo da se oslonimo na dobavljača koji nam eksplicitno prijeti. Moramo da djelujemo sada da bismo ublažili uticaj rastućih cijena energije, diverzifikovali naše snabdjevanje gasom za sledeću zimu i ubrzali tranziciju na čistu energiju“, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u utorak, kada je plan predstavljen.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.