Vozač Formule 1 se zakucao u zid pri brzini od 300 km/h!

622

Dvostruki šampion Formule 1 Fernando Alonso doživio je svoju prvu nesreću na legendarnoj pisti u Indijanapolisu kada se zakucao u betonski zid tokom treninga, održanog danas, za trku “Indy 500”!

Španac u svojoj sjajnoj karijeri ima još samo jedan san – da osvoji trostruku automobilističku krunu. Za to je potrebno da pobjedite na F1 trci u Monte Karlu, trci izdržljivosti “24 sata Le Mana”, što je Alonsu već uspjelo, kao i na američkom spektaklu “500 milja Indijanapolisa”, gdje će Fernando drugi put voziti 26. maja.

Ovo će biti drugi Alonsov pokušaj da pobjedi na legendarnoj stazi, gdje mu je prošle godine eksplodirao Hondin motor u završnici trke, u trenutku kada je bio visoko plasiran i imao šansu za eventualni trijumf.

Ove godine se nada da će imati više sreće, ali nije sve dobro počelo, jer je Španac upoznao tamnu stranu Indijanapolisa. Pri brzini većoj od 300 km/h izgubio je kontrolu nad zadnjim krajem, izletio sa staze i triput se odbio od betonskih zidova!

Mnogi veliki vozači na ovaj način su završili u bolnici i mjesecima se oporavljali, ali 37-godišnji vozač je izašao iz bolida nepovrijeđen. Ovaj put…

– Bilo je to čisto podupravljanje – rekao je Alonso poslije nesreće:

– Podigao sam nogu sa gasa na ulasku u krivinu, ali to očigledni nije bilo dovoljno. Zid je došao preblizu i prebrzo. Nažalost, izgubit ćemo malo vremena, ali naučili smo lekciju i vratićemo se još bolji!
Izvor: Sandžak danas/Blic