Vučić u Istanbulu na otvaranju dionice Turskog toka, na poziv Erdogana

487

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas će boraviti u Istanbulu, gde će prisustvovati svečanosti povodom puštanja u rad dionice gasovoda Turski tok. Predsjednik Srbije u posjetu Turskoj odlazi na poziv svog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana, a predviđeno je i da se sa njim sastane.Pored toga, najavljeni su i susreti sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će, na poziv turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana, danas boraviti u Istanbulu, gde će prisustvovati svečanosti povodom puštanja u rad deonice gasovoda “Turski tok”.

Vučić će se tokom boravka u Istanbulu, sastati sa  Erdoganom, predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i predsjednikom Vlade Bugarske Bojkom Borisovim, saopštila je pres služba predsjednika.

Dionicom gasovoda “Turski tok”, koja se sutra otvara, gas će ići od ruske Anape do turskog mesta Kijikej cevima ispod Crnog Mora. Svječanom otvaranju će, prema ranijim najavama domaćina, turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana, prisustvovati veliki broj zvaničnika.

gasovod turski tok

Rusija inače gradi Turski tok sa dva cevovoda, a ukupan kapacitet je oko 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Prvi krak gasovoda je namenjen snabdevanju domaćeg tržišta Turske, a drugi za zemlje južne i jugoistočne Evrope, dok je kapacitet svakog kraka gasovoda po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Drugi krak gasovoda ide od Turske kroz Bugarsku preko Srbije, a zatim dalje do Mađarske, a u planu je da se nastavi prema Slovačkoj i Austriji.

Prve količine gasa iz Turskog toka poteći će kroz magistralni gasovod u Srbiji u drugoj polovini godine, najverovatnije u oktobru, kada počinje sledeća gasna sezona, najavio je ranije ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Završeno je polaganje cijevi duž gasovoda u našoj zemlji od 403 kilometara, rekao je Antić Tanjugu i dodao da je ostalo da se završe merne stanice i velika kompresorska stanica u okolini Žabara, koja treba da obezbedi punu funkciju gasovoda.

Kompresorska stanica kod Žabara trebalo bi da bude gotova u drugoj polovini ove godine.

Po puštanju kompresorske stanice u Bugarskoj i pomenute stanice u Srbiji, biće obezbjeđen neophodan pritisak da bi taj gas nastavio da teče ka Mađarskoj i dalje do centralno-evropskih gasnih skladišta.

“Kao što smo planirali, prošle godine završili smo polaganje cevi od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom. Riječ je o projektu koji je realizovan izuzetnom dinamikom, s obzirom na to da su prve aktivnosti počele krajem aprila 2019. i već u decembru bilo je položeno 403 kilometra cevi”, naveo je Antić.

Očekuje se da u drugoj polovini ove godine, odnosno od početka sledeće gasne sezone, koja počinje u oktobru, krenu i prve količine gasa iz Bugarske za Srbiju.

Mađarska će gas dobiti nešto kasnije, nakon izgradnje kompresorskih stanica na svojoj teritoriji.

 

 

RTS