Vuletić: S kim Vučić planira da ratuje kad želi obavezni vojni rok

253

Predsjednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić osudio je danas najave vraćanja obaveznog služenja vojnog roka u Srbiji, ocijenivši da to vodi “militarizaciji društva i narušava krhku stabilnost i ravnotežu na Zapadnom Balkanu”.

Vuletić je u pisanoj izjavi ocijenio da “ne postoji nijedno racionalno objašnjenje zbog kojeg bi Srbija trebalo da uvodi vojnu obavezu”.

“Ne samo da je riječ o neefikasnom sistemu koji jako puno košta, već i o tome da će nesumnjivo povećati migracije i iseljavanje mladih ljudi, koji i bez toga masovno napuštaju Srbiju, tražeći perspektivu u razvijenijim društvima”, naveo je Vuletić a prenio GDF.

Dodao je da najava uvođenja nastavnog predmeta o sistemu odbrane u školske programe, “osim militarizacije, neodoljivo podsjeća na autoritarna društva i neka prošla vremena”.

“Takvim potezima režima, Srbija se dodatno udaljava od Evropske unije i njenih vrijednosti i približava azijskim diktaturama”, ocijenio je Vuletić.

Upitao je ministra odbrane Nebojšu Stefanovića “da li je zbog pritiska brojnih afera u kojima se njegovo ime provlači odlučio da skrene pažnju pričom o uvodjenju vojnog roka”, a predsjednika Srbije Aleksandra Vučića “s kim planira da ratuje kada tako očigledno militarizuje naše društvo”.

“Da li će puščane cijevi, poput njegovih prijatelja, bjelosvetskih diktatora, sutra okrenuti prema pobunjenim građanima Srbije”, upitao je Vuletić.

Izvor: Beta