Žalbe na rad ljekara i medicinskog osoblja, kao i na prekršena prava pacijenata, od sada u RFZO umjesto u domovima zdravlja

882

Zaštitnici prava osiguranika sele se iz domova zdravlja i bolnica u filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, saznaju Novosti.

Sam način ostvarivanja zaštite prava iz zdravstvenog osiguranja se ne mjenja, jedino što će ubuduće osiguranici pomoć tražiti na drugoj adresi.

To je posljedica prestanka važenja Pravilnika o načinu i postupku zaštite prava osiguranika RFZO iz 2013, a koji je suspendovan s početkom primjene novog Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Zaštitu prava osiguranika, inače, u 148 ustanova pruža 60 zaštitnika, koji su to počeli da rade 2014. godine, a s obrazloženjem da oni mogu efikasnije da pomognu nego zaštitnici pacijenata koji su najčešće bili i pravnici te zdravstvene ustanove.

“Novosti” pišu i da podaci o prijavama pokazuju da se osiguranici najčešće obraćaju zaštitniku jer imaju primjedbe na postupanje zdravstvenih radnika, ali i da je evidentno da zaštitnici nemaju baš previše posla, s obzirom da je za pola godine do njih stizalo oko 40 prijava osiguranika, s tim što su mnoge slučajeve rješavali odmah i prije podnošenja prijave.

Autor: Tanjug, Novosti

Related