Zašto je majka Danke Ilić važan dio istrage: Detalji života porodice čija sudbina potresa Srbiju

2011

Maleno Banjsko polje potreslo je cijelu Srbiju i uzdrmalo nestankom male Danke Ilić, što je pokrenulo lavinu pitanja i teorija. U centru svega nalazi se Ivana Ilić, majka čija je uloga u događajima tog kobnog dana postala ključna tačka u istragama.

Miloš i Ivana Ilić, otac i majka nestale devojčice, proveli su skoro cijeli dan u policijskoj stanici, tražeći odgovore zajedno sa istražiteljima. Prebacivanje fokusa istrage na porodične kontakte nije neuobičajeno, ali Ivana, kao poslednja osoba koja je videla Danku, postaje centralna figura ovog tragičnog slučaja.

Pregledi porodičnih interakcija, mobilnih telefona, i detaljni razgovori su samo deo opsežne istrage koja pokušava da rekonstruiše poslednje trenutke pre Dankinog nestanka. Ali, važno je naglasiti, istraga ne ukazuje automatski na krivicu.

Iz perspektive porodičnog života, Ivana i Miloš su predstavljali idiličan primjer roditeljstva u očima svojih komšija u Boru. Tragedija i sreća su se prepletale u njihovim životima, od ranih gubitaka do sreće roditeljstva, priča koja dodaje slojeve kompleksnosti ovom već zamršenom slučaju.

– Zaista ništa nismo primetili čudno Nisu nikad ni vikali na decu, ama baš ništa – kažu komšije bračnog para Ilić iz Bora.

Ivana se nedavno zaposlila na pumpi u Boru, a Miloš je od ranije radio u provajderu kablovske tekevizije

– Doselili su se i u zgradu prije oko godinu dana. Do tada su u zgradi živjeli Miloševi roditelji. Žive u trosobnom stanu. Miloševi roditelji su se odselili jer su Miloš i Ivana dobili dvoje djece, a roditelji imaju drugi stan. Potpuno normalna i skladna porodica. Lijepo su živjeli – kažu komšije iz Bora.

Njihova historija, zajedno sa tragovima i svhedočenjima, postaje dio slagalice koju istražitelji moraju pažljivo sastaviti u nadi da će pronaći Danku. Ovo nije samo priča o nestanku; ovo je priča o porodici, zajednici, i neizvesnosti koja je svima prisutna.

Detaljne provere članova uže porodice

Zato policija sada detaljno proverava sve okolnosti majčine prijave nestanka kobnog dana, sve što se dešavalo između vremena nestanka Danke Ilić i dolaska prvih patrola policije, ali i sve što su te patrole zatekle po dolasku u Banjsko selo.

Ovde treba napomenuti da činjenica da policija proverava majčin iskaz, da je njen mobilni telefon poslat na analizu i da je s mužem već dvaput bila na višesatnim razgovorima u policiji, ne znači da je bilo ko od njih ili uže porodice osumnjičen ili okrivljen za bilo šta. Detaljne provjere članova uže porodice su uobičajene u ovakvim slučajevima i mogu dovesti i do toga da se pojedine osobe u potpunosti isključe iz daljeg toka istrage.

– Sve mora još jednom da se provjeri da zaista ne postoje nikakvi tragovi da je djevojčica tu negdje nestala i da se eventualno nalazi na tom prostoru. Sva pitanja su otvorena, sve mogućnosti su u fokusu, mora da se korak po korak, da se svaki detalj istraži. Ništa ne sme da se ostavi po strani ili da se olako prihvati – kaže Timotijević.

Detalji iz života porodice Danke Ilić

Ivana Ilić (25), majka Danke Ilić, od 17. godine je u vezi sa svojim sada već mužem Milošem Ilićem (30). Imaju starijeg sinčića i mlađu ćerkicu Danku koja će u maju napuniti 2 godine. Ivana je trudna, zbog čega u istrazi nestanka nije mogla da bude ispitana na poligrafu.

Majka Danke Ilić je rođena i odrasla u Brestovcu, prigradskom naselju na pola puta između Banjskog polja i Bora. U Brestovcu je pohađala osnovnu školu, a srednju mašinsko-elektrotehničku školu završila je u Boru.

Ivana Ilić je godinama živjela na relaciji Banjsko polje – Brestovac. Tokom detinjstva, od proleća do jeseni je vreme provodila u Banjskom polju, upravo u kući pored koje je u utorak nestala njena ćerka Danka. Zime je provodila u porodičnoj kući u Brestovcu.

Foto: Društvene mreže / Ringier

Foto: Društvene mreže / Ringier

Mladost obeležena tragedijom, idiličan bračni život u Boru

Pred polazak u srednju školu Ivani Ilić je umrla majka, pa je odrasla u kući sa dedom, ocem i bratom. Nakon što je rodila devojčicu, Ivana nije često dolazila u Banjsko polje – odnosno komšije tvrde da je nisu često viđali.

Pre oko godinu i po Ivana i Miloš Ilić su se preselili u Bor. Na isti dan su organizovali svadbu i krštenje svog sina, starijeg deteta. Žive u trosobnom stanu Miloševih roditelja.

Komšije iz Bora pričaju da Ivana i Miloš često šetaju sa decom – dečaka za ruku, devojčicu u kolicima. Od skora su šetali i s ćerkom Dankom kada je prohodala. Opisuju ih kao posvećene roditelje, što potvrđuju i profili Ivane i Miloša na društvenim mrežama. Deca su uvek lepo obučena, nikad zapuštena.

Dok se istraga nastavlja, sa bagerima koji pretražuju teren i policijom koja češlja svaki kutak Banjskog polja, javnost ostaje u iščekivanju, nadajući se pozitivnim vestima. Sudbina male Danke Ilić i dalje je nepoznata, ali njen nestanak je ujedinio zajednicu u zajedničkoj nadi za njenim sigurnim povratkom.

Kako dani prolaze, misterija ostaje nerazrešena, a porodica Ilić zajedno sa celom Srbijom drži dah, čekajući odgovore koji će, nadaju se, dovesti do ponovnog okupljanja sa malom Dankom.

Foto: Društvene mreže / Ringier

Foto: Društvene mreže / Ringier

Blic/Sandžak Danas
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *