Završeno obilježavanje godišnjice masakra na Kapiji, sirene se oglasile u 20.55 sati

193

Oglašavanjem sirene u 20.55 sati okončano je ovogodišnje obilježavanje godišnjice masakra na Kapiji koji su 25. maja 1995. godine počinili pripadnici Taktičke grupe Ozren Vojske RS, javlja Anadolija.

Sirena se oglasila u vrijeme kada je Novak Đukić naredio svojim vojnicima da projektilom gađaju uže gradsko jezgro Tuzle. U eksploziji granate ubijeni su 71 mladić i djevojka, a preko stotinu osoba teže i lakše je ranjeno.

I baš kada se večeras utišala sirena te kada su građani i građanke krenuli da polože cvijeće jak pljusak se sručio na plato Kapije što su mnogi prokomentarisali riječima da je i nebo zaplakalo za prekinutom tuzlanskom mladošću.Za zločin nad civilima Tuzle odgovarao je Novak Đukić.

NASTAVAK TEKSTA ISPOD REKLAME...

Osuđen je prvobitno na 25 godina, a u ponovljenom postupku pred Sudom BiH na 20 godina zatvora. Drugostepenu presudu je dočekao na slobodi, a potom je pobjegao u Srbiju gdje se i danas nalazi. Za njim je raspisana međunarodna potjernica, ali Đukić ima dvojno državljanstvo, a Srbija mu neće da sudi pred svojim pravosudnim organima, jer je ocijenjeno kako nije sposoban za praćenje suđenja.Niko od njegovih podređenih vojnika nikada nije odgovarao za zločin na Kapiji.

izvor: AA

I
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.