Zukorlić tražio od Vučića vlast u Sandžaku?!

720

Konsultacije o formiranju nove Vlade Srbije nastavljene su u Predsjedništvu, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa predstavnicima izborne liste Muamera Zukorlića koji je poslije sastanka poručio da su Srbiji potrebni nova vlada i novi premijer sa puno više energije i kredibilnosti. Vučić se sastao i sa predstavnicima izborne liste Saveza vojvođanskih Mađara.

“Smatramo da je ova vlada dala svoj maksimum i da teško može ponuditi bilo šta novo ili svježe”, rekao je Zukorlić novinarima poslije sastanka sa Vučićem.

Govoreći o učešću svoje stranke u novoj vladi, Zukorlić je naveo da su Vučiću rekli da ili će biti ozbiljan činilac vlasti i preuzeti značajne odgovornosti na nivou države i institucija na prostoru Sandžaka ili neće sudjelovati u toj vlasti i biće opozicija.

On je prenio da su se na sastanku saglasili da zemlju očekuju veoma teški dani, vjerovatno i godine.

Zukorlić je rekao da su razmjenili mišljenja o aktuelnom zdravstvenom stanju u Sandžaku koje je, eskaliranjem krize u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, razgolitilo mnoge druge političke, organizacione i administrativne probleme.

Prema njegovim riječima, stanje u tim gradovima i dalje je teško, a stepen smrtnosti visok. Zukorlić je najavio da će tražiti krivično-pravnu i moralnu i svu drugu vrstu odgovornosti ljudi koji su svojim lošim činjenjem, nečinjenjem ili zloupotrebama pomogli da situacija bude tako loša.

Vučić se danas sastao i sa predstavnicima izborne liste Saveza vojvođanskih Mađara.

Predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je danas da će SVM “biti dio parlamentarne većine na republičkom, pokrajinskom i na lokalnom nivou i dio izvršne vlasti na nivou državnih sekretara”.

“Što se tiče ostalih nivoa oko tih stvari nismo danas razgovarali, niti je to tema razgovora sa predsjednikom Republike”, rekao je Pastor novinarima poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je održan u okviru konsultacija o formiranju nove Vlade Srbije. Pastor je rekao da bi, prema sadašnjem stanju stvari i dogovoru, on i u naredne četiri godine trebalo da bude predsjednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine.

On je rekao da SVM želi da učestvuje u izvršnoj vlasti tako što će imati državne sekretare u šest, sedam ili osam ministarstava, ali je naveo da još nije definisano u kojim. Pastor je rekao da je “načelna spremnost i mogućnost oko toga dogovorena i potvrđena”. On je rekao da nešto “jače, direktnije učešće SVM želi da ima na pokrajinskom i na lokalnom nivou”. Pastor je rekao da su razgovarali i o tome pred kakvim izazovima se nalazi Srbija, o problemu sa korona virusom, o ekonomskim tokovima kao posljedicama te situacije, o evropskoj politici i poziciji Srbije, o oblicima i načinu njihove saradnje.

“Načelan je dogovor da nastavimo ono što smo izgradili u proteklih šest godina. Imaćemo konkretan tekstualno definisan koalicioni sporazum sa opredjeljenjima, ciljevima i projektima, kao što je to bilo u proteklom mandatnom periodu”, rekao je Pastor i istakao da će se ta saradnja odnositi na državni, pokrajinski i lokalne nivoe.

Pastor je rekao da smatra da će za dvije nedjelje sve konkretizovati i da će, što se tiče SVM, moći da se pristupi konstituisanju skupština i izvršnih organa. Na pitanje novinara da li su sa Vučićem razgovarali o glasovima koje je na izborima SVM dobio u Vranju, Pastor je odgovorio da su razgovarali o tome, ali je naveo da nisu razgovarali o tome “kao o nečemu što Vučić kao predsjednik Republike i delegacija SVM treba da raščišćava”.

“Oko ukupnog procesa izbora naša savjest je potpuno čista i naši rezultati su čisti kao suza”, istakao je Pastor.

Vučić je juče razgovarao sa predstavnicima izborne liste “Albanske demokratske alternative – Ujedinjena dolina”, dok je predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Ugljanin odbio da dođe na konsultacije.

U petak, 17. jula zakazani su razgovori sa liderom Srpskog patriotskog saveza Aleksandrom Šapićem, a za ponedjeljak, 20. jula sa predsjednikom Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem.

Za utorak, 21. jul planirane su konsultacije sa predstavnicima Srpske napredne stranke, koja je na izborima 21. juna osvojila najviše mandata.

Izvor: Sandžak Danas/N1
One thought on “Zukorlić tražio od Vučića vlast u Sandžaku?!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *