Patrijarh posjetio Prijepolje, prisustvovali predstavnici Islamske zajednice Srbije (IZS)

1014

Juče, na dan kada se Srpska Pravoslavna Crkva molitveno sjeća na spaljivanje moštiju Svetog Save na Vračaru, Patrijarh srpski gospodin Porfirije predvodio liturgiju u hramu manastira Mileševe, saopćeno je iz Mileševske eparhije.

“Sasluživali su Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i episkopi: mileševski Atanasije, žički Justin, kruševački David, timočki Ilarion, valjevski Isihije, budimljansko-nikšićki Metodije, zahumsko-hercegovački Dimitrije i remezijanski Stefan kao i sveštenici i sveštenomonasi iz više Eparhija Srpske Pravoslavne Crkve. Svojim pojanjem Božansku Liturgiju je uveličao Beogradski muški hor predvođen protođakonom Vladimirom Rumenićem”, kažu iz Mileševske eparhije.
Foto: Eparhija mileševska

Ovom svojevrsnom svenarodnom saboru prisustvovali su i princ prestolonasljednik Filip Karađorđević sa porodicom, predstavnici Islamske zajednice predvođeni Nadirom ef. Dacićem, koji je ujedno i potpredsjednik BNV.

Na fotografiji, koja je objavljena na sajtu Mileševske eparhije, pored Dacića je i Hamza ef. Rovčanin i Salih Selimović iz Sjenice, koji je u javnosti ostao upamćen kao propagator teorije o srpskim korijenima Bošnjaka na prostoru Sandžaka.

Pored njih prisustvovali su i visoki funkcioneri lokalnih samouprava Prijepolja, Priboja, Nove Varoši i Sjenice, kulturnih i javnih državnih ustanova i veliki broj naroda sa prostora Eparhije mileševske.

Predstavnik Islamske zajednice Srbije (IZS), Hamza ef. Rovčanin je izjavio da je imao čast da se odazove pozivu Eparhije mileševske i uzme učešće u dočeku Patrijarha Porfirija, poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji je posjetio Prijepolje.

“Uputih mu na svečanoj večeri, iskrenu i bratsku riječ pozdrava i dobrodošlice. Proveli smo vrijeme u prijatnom, dragocjenom i nezaboravnom druženju i razgovoru, a sve u duhu razvijanja dobrih međuvjerskih odnosa među narodima, onako kako priliči razumnim ljudima koji vjeruju u svoje a poštuju komšijsko, što mi Prijepoljci posebno znamo i njegujemo”, naveo je Rovčanin u objavi na društvenim mrežama.
On je izrazio nadu se da će, kako je podvukao, Patriajrh Porfirij iz Prijepolja ponijeti najljepše uspomene, znajući da ovdje žive dobri ljudi.

“Mi ćemo njega pamtiti kao izuzetnog i dobronamjernog čovjeka, punog ljubavi i sa zadovoljstvom se sjećati naših prijateljskih razgovora i zajednički provedenog vremena”, poručio je.
– Porfirije u svojoj prvoj kanonskoj posjeti Eparhiji mileševskoj
Patrijarh srpski gospodin Porfirije u ponedjeljak je stigao u svoju prvu kanonsku pojsetu Eparhiji mileševskoj i njega je sa Episkopima: žičkim Justinom, kruševačkim Davidom, timočkim Ilarionom, zahumsko-hercegovačkim Dimitrijem, valjevskim Isihijem, budimljansko-nikšićkim Matodijem i remezijanskim Stefanom, u manastiru Mileševi dočekao Episkop mileševski gospodin Atanasije zajedno sa velikim brojem sveštenika, sveštenomonaha, monahinja, vjernog naroda Eparhije i predstavnika lokalnih samouprava Prijepolja, Priboja, Nove Varoši i Sjenice, objavljeno je na sajtu Mileševske eparhije.

U Vaznesenjskom hramu manastira Mileševe služena je doksologija u čast Patrijarha a potom je Episkop Atanasije, kao domaćin, kratkim obraćanjem pozdravio sve uvažene goste.

Ispred hrama, u manastirskoj porti, vjernici su čekali da dobije priliku i primi blagoslov od poglavara SPC-e, koji je uz blagoslov svima podiijelio ikonice Svetog Save.

U porti crkve je održan prigodan kulturno-umjetnički program.




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *