AstraZeneca: Nuspojave vakcine su očekivane

340

Britansko-švedska multinacionalna farmaceutska kompanija AstraZeneca objavila je da joj nisu poznate bilo kakve teške ili neočekivane nuspojave vakcine protiv korona virusa, ističući svoje stroge standarde kvalitete i činjenicu da se vakcina koristi u 50 zemalja.

U Njemačkoj su prijave nuspojava i zabrinutost u vezi učinkovitosti doveli do toga da neki ljudi odbijaju AstraZenecino vakcinu.

Žalili su se na teške reakcije, a u nekim slučajevima su uzimali i bolovanje, prenosi Hina.

To je dovelo do otpora prema vakcini i do otkazivanja već dogovorenih termina za vakcinisanje.

Očekivane reakcije
“Reakcije su zasad očekivane i u skladu s podacima iz naših kliničkih ispitivanja”, rekao je glasnogovornik AstraZenece.

Simptomi uključuju privremenu bol i osjetljivost na mjestu uboda, slabu do umjerenu glavobolju, umor, groznicu, povišenu temperaturu, slabost i bol u mišićima.

Većina simptoma pojavljuje se dan nakon cijepljenja i vrlo vjerojatno će se ponoviti nakon druge doze, rekao je glasnogovornik.

“Nije prijavljen nijedan teški slučaj nuspojava povezan s cjepivom AstraZenece,” istaknuo je dodajući da kompanija budno prati razvoj situacije.

Oglasio se i njemački regulator vakcine a koji je saopćio da je vakcina AstraZenece “visoko učinkovito” te da su reakcije na njega kratkotrajne.

IZVOR : AGENCIJE