Tragikomično je da se bilo ko od sandžačkih Bošnjaka bavi statusom Kosova

365

Piše: Esad Rahić

Pitanje statusa Kosova i srpsko-albanskog dijaloga su pitanja koja moraju ostati isključivo u okvirima dijaloga i pregovora predstavnika Kosova i Srbije. Sandžački Bošnjaci ne smiju preuzimati ulogu arbitra i predlagača konačnog rješenja.

Čak štaviše tragikomično je da se bilo ko od sandžačkih Bošnjaka bavi ovim pitanjima, naročito u situaciji kada status Sandžaka i status sandžačkih Bošnjaka nije riješen.

Uplićemo se u pitanja statusa tuđe kuće, a u vlastitoj kući nikakav koristan hizmet nismo završili. Svako uplitanje i prodaja svoje pameti za tuđi račun ne donosi nikakvo dobro sandžačkoj regiji.

Davanje svog suda o ovom delikatnom pitanju spontano vodi u pravcu svrstavanja na nečiju stranu. Ali i u pravcu zamjeranja sa drugom stranom. A što bi to radili, kada ne moramo i kada naš stav u pragmatičnom smislu nema nikakav značaj po konačno rješenje.

Drugo, u pitanju je veoma osjetljiva tema i za srpski i za albanski narod. Bilo kakav stav treće strane iz susjedstva je na ivici mogućnosti da se neko od ova dva naroda osjeti uvrijeđenim i ugroženim.

A nama nije u interesu da bilo šta činimo što bi bilo na štetu srpskog ili albanskog naroda. U pitanju su dva najbitnija naroda za sandžačke Bošnjake, i ne smijemo ništa bespotrebno uraditi zbog čega bi ugrozili odnose sa njima.

Pogotovo je smjelo, čak i drsko da bilo ko pojedinačno promoviše stavove po ovom pitanju u ime sandžačkih Bošnjaka, jer i izbori su pokazali da trenutno niko nema apsolutni legitimiteet da bi govorio u ime svih sandžačkih Bošnjaka.

Ali još jednom ponavljam, tragikomično je uzeti sebi za pravo da uređuješ odnose u tuđoj kući, a u tvojoj kući vlada haos. Mi moramo konačno da se okrenemo sebi i svojoj muci. Mi moramo konačno da se posvjetimo svojoj naciji, svojoj regiji i da nešto učinimo za svoje potomke.

Uostalom, naša situacija je i nakompleksnija i najteža. To se ne smije raditi bombastičnim izjavama čiji efekat traje samo nekoliko dana. To se mora raditi putem izgradnje dugoročne strategije sa trajnim efektima.

Nijedna izjava, ma koliko hrabra i eksplozivna neće riješiti status Sandžaka i sandžačkih Bošnjaka. Prestanimo da trošimo vlastitu energiju za tuđe potrebe i interese. Usmjerimo sve svoje potencijale u cilju vlastitih potreba i interesa. Ako mi ne pomognemo sebi, niko drugi sa strane nam neće pomoći.

I zato prestanimo da brinemo tuđe brige u situaciji kada nijednu vlastitu brigu nismo prebrinuli i prebrodili.