BRUKA I SRAMOTA: Vučić uručio orden vladiki optuženom za pedofiliju

1170

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja povodom Dana državnosti, a orden manastiru Prohor Pčinjskom primio kontroverzni vladika vranjski Pahomije.

Vladika Pahomije je u ime manastira Prohor Pčinjski primio Sretenjski orden prvog stepena u Palati Srbija u Beogradu. Orden je dodijeljen manastiru za naročite zasluge u očuvanju i njegovanju pravoslavlja i tradicije srpskog naroda povodom 950 godina postojanja.

Inače, dodjelu ordena manastiru ranije su iz Eparhije vranjske saopštili „sa radošću“. Vladika Pahomije je već 30 godina na čelu Eparhije vranjske, a u srpskoj javnosti poznat je po ranijim optužbama za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Vladika Pahomije Gačić osumnjičen je 2002. godine za seksualno zlostavljanje četvorice maloljetnika. Dječaci su optužili Pahomija za seksualno zlostavljanje u periodu od 1999. do 2002. u službenim prostorijama Eparhije vranjske, a krivične prijave protiv visokog crkvenog starješine podnijeli su 31. decembra 2002. godine.

Trojica dječaka tada su imala manje od 14 godina, a jedan je bio stariji. U krivičnoj prijavi i svojim ispovijestima 8. januara 2003. godine, kada se saznalo za ovaj skandal, mladići su naveli da ih je vladika pipkao, mazio, tjerao ih da se „druže“, što su oni odlučno odbili. Ipak, poslije višegodišnjeg postupka, 2006., Pahomije je oslobođen zbog zastare predmeta, piše “Nova”.rs.

Desetak godina kasnije, marta 2013. godine, vladika Pahomije se susreo sa novim optužbama. Naime, tada je Osnovno javno tužilaštvo u Vranju protiv njega pokrenulo istražni postupak zbog novih optužbi za seksualno zlostavljanje, a za koje ga je optužio magacioner u Eparhiji Nemanja S. (31). Napastvovanje se desilo 2003. godine, a mladić je tada ispričao da je o svemu ovome šutio devet godina iz straha.

I pored brojnih optužbi, i ovaj slučaj prošao je identično kao i prethodni, bez ikakvih sankcija. Tako je, godinu dana kasnije, tužilaštvo utvrdilo da u ovom slučaju nema razloga za pokretanje krivičnog postupka, a Pahomije je ostao na poziciji episkopa vranjskog.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.