Direktor CIA-e: Putin je bijesan i frustiran; još  ne može da slomi ukrajinsku vojsku

Direktor CIA-e: Putin je bijesan i frustiran; još ne može da slomi ukrajinsku vojsku

584

Američki dužnosnici procijenili su u utorak da je u Ukrajini od početka ruske invazije poginulo između “2.000 i 4.000” ruskih vojnika, no da bi predsjednik Vladimir Putin mogao pojačati napade uprkos vojnim neuspjesima i ekonomskim tegobama koje proizlaze iz međunarodnih sankcija.

Govoreći pred kongresnim odborom, general Scott Berrier, direktor Odbrambeno-obavještajne agencije, rekao je da tu okvirnu procjenu o broju mrtvih ruskih vojnika treba uzeti s oprezom. jer se temelji na više izvora.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je 2. marta da je u Ukrajini poginulo 498 ruskih vojnika.

Nema promjena u ruskom nuklearnom položaju

“Naši analitičari procjenjuju da je malo vjerovatno da Putina odvrate neuspjesi i da će, umjesto toga, doći do eskalacije”, rekla je direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines.

S tako visokim tenzijama uvijek postoji potencijal za “neplaniranu eskalaciju”, dodala je Haines na istom sastanku pred kongresnim odborom.

Haines je rekla da obavještajni analitičari nisu primijetili promjene u ruskom nuklearnom položaju osim onoga što je zapaženo tokom prethodnih međunarodnih kriza.

William Burns, direktor Centralne obavještajne agencije (CIA), također je potvrdio procjenu Avril Haines da je malo vjerovatno da se Rusija povuče.

“Mislim da je Putin sada bijesan i frustriran. Vjerovatno će uložiti više napora i slomiti ukrajinsku vojsku s malo obzira prema civilnim žrtvama”, rekao je on.

SAD je podijelio “značajne obavještajne informacije” s Ukrajinom, kazao je Burns.

Ukrajinci će nastaviti pružati otpor

Burns je rekao da on i analitičari CIA-e ne vide kako Putin može postići cilj zauzimanja Kijeva i zamjene vlade predsjednika Volodimira Zelenskija promoskovskim marionetskim vodstvom.

“Ne vidim kako može postići takav cilj i gdje to vodi. Vjerujem da će u sljedećih nekoliko ružnih sedmica udvostručiti ulog… s malo obzira prema civilnim žrtvama”, kazao je on.

Burns je, međutim, istaknuo da je “apsolutno uvjeren” da će Ukrajinci nastaviti pružati otpor “efikasno i odlučno”.

IZVOR: AGENCIJE
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *