Erdogan: Od Istanbula nećete moći napraviti Konstantinopolj

799

”Mi smo istoriju u Čanakkaleu ispisali našom krvlju. Ispisali smo je predvođeni Mustafom Kemalom. Danas je opet pišemo i opet ćemo je pisati“, rekao je Erdogan na skupu koji je održan na stadionu “18. mart“.
Predsednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan na programu povodom obeležavanja 104. godišnjice pomorske bitke i pobede na Čanakkaleu kazao je kako oni koji misle da je Bitka na Čanakkaleu samo jedna od bitki, ne razumeju Tursku niti njen narod.

”Mi smo istoriju u Čanakkaleu ispisali našom krvlju. Ispisali smo je predvođeni Mustafom Kemalom. Danas je opet pišemo i opet ćemo je pisati“, rekao je Erdogan na skupu koji je održan na stadionu “18. mart“.

Širom Turske, ali i sveta, na različite načine obeležava se Dan sećanja na šehide i 104. godišnjica pomorske Bitke kod Čanakkalea. U Evropi je ona poznatija kao Bitka na Galipolju i jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svetskom ratu, ali, po mnogim pokazateljima, i u istoriji uopšte.

“Oni koji Bitku kod Čanakkalea smatraju samo jednom od običnih bitaka u prošlosti, ne razumeju i nemaju veze s ovim područjem, ovim narodom, niti ovom zemljom. O ovoj zemlji i ovom narodu nema pravo govoriti niko ko u dubini srca ne oseća duh Čanakkalea“, poručio je Erdogan.

Turski predsednik Erdogan poselamio je svu braću na Balkanu, u Severnoj Africi, Bliskom istoku, Kavkazu i svim regijama koje su bile u granicama Osmanske države i iz kojih su borci učestvovali i živote dali u Bici kod Čanakkalea.

“Mi smo ovde, na Čanakkaleu, u ovoj smo zemlji s Trakijom i Anadolijom. Ovde smo, na Čanakkaleu Turci, Kurdi, Arapi, Čerkezi, Bošnjaci. Hiljadu godina smo tu i, ako Bog da, ostaćemo tu do Sudnjeg dana. Od Istanbula nećete moći napraviti Konstantinopolj“, poručio je Erdogan.

On je odao počast svim šehidima koji su dali svoje živote tokom Prvog svetskog rata, kao i one koji su živote dali tokom Rata za nezavisnost Turske i tokom pokušaja vojnog udara koji se dogodio 15. jula 2016. godine.

“Da Bog više nikada ne stavi ovaj narod na iskušenje poput onog za vreme Bitke na Čanakkaleu. Međutim, u slučaju da se to desi, budite sigurni kako nećemo prezati da kao i pre 104. godine učinimo sve da more i tlo Čanakkalea budu groblje neprijateljima“, poručio je Erdogan.

On je takođe ukazao na neprestane napade na turske i uopšte muslimanske zajednice, udruženja i džamije širom Evrope, kao i na nedavni teroristički napad u dve džamije na Novom Zelandu.

“Nakon 104. godine ponovo se obraćamo s Čanakkalea i poručujemo da smo shvatili poruku. Shvatili smo vaše namere i shvatili smo da mržnja u vama još živi. Shvatili smo i šta je to kad terorist ubije 50 muslimana. Nije to delo pojedinca, već organizovan čin“, poručio je Erdogan.