Esad Rahić: Pozivamo na jedinstvo i ne odustajemo od principa

Esad Rahić: Pozivamo na jedinstvo i ne odustajemo od principa

867

Vijećnik liste “Vakat je” Esad Rahić, izjavio je večeras nakon sjednice BNV da ta lista neće odustati od principa koje je postavila kao uslov za učešće u radu BNV jer je to jedini način da Vijeće ostvari one ciljeve koji su definisani zakonom.

“Nacionalni savjeti imaju velika ovlašćenja u oblastima koje su važne za očuvanje identiteta Bošnjaka. Postavljanje maksimalističkih političkih zahtjeva, koji uz to nisu u nadležnosti Vijeća spriječava nas da rješavamo važna pitanja iz oblasti kulture, obrazovanja, informisanja koja su realno rješiva i moguća u saradnji sa državnim organima” rekao je Rahić za Indeksonline.rs

Komentarišući incidente koji su nastali prilikom održavanja skupštine BNV, Rahić je istakao, da nacionalno Vijeće treba da bude simbol jedinstva Bošnjaka a ne mjesto daljih podjela i razdora.

“Smatram da treba obezbjediti uslove za sve tri liste u radu Vijeća bez obzira da li predstavljaju dio većine ili su opozicija, jer smatram da možemo da postignemo koncenzus o najvećem broju pitanja koja su važna za identitet Bošnjačkog naroda. Zato ćemo mi težiti dijalogu, razgovorima i tražiti mogućnost da se postigne saglasnost svih vijećnika unutar BNV. To bi bio najveći doprinos ne samo radu vijeća već bi se time poslala i šira poruka koja će doprineti stabilizaciji prilika u Sandžaku” kazao je on.

Rahić je dodao, da su političke stranke te koje imaju različite programe i ideje i na izborima treba da traže podršku za svoje političke platforme, dok je BNV mjesto koje treba da bude krovna institucija i kohezivni element za sve konstruktivne ideje bez obzira od koga dolaze.