GIK NP: U toku je ponovno prebrojavanje glasova, sada po zahtjevu SDA za neka izborna mjesta

657

Gradska izborna komisija u Novom Pazaru započela je ponovno prebrojavanje glasova na nekim biračkim mjestima nakon izbora održanih 17. decembra. Ovaj proces odgovara na zahtjeve opozicionih stranaka za provjeru službenih izbornih zapisnika i materijala s tih mjesta, izjavio je Rašo Milić  u ime GIK-a.

“U toku je sjednica Gradske izborne komisije koja razmatra zahtjeve četiri stranke: SPP, SDA, Građanski pokret Sandžaka i ‘Marijana Tepić – Novi Pazar protiv nasilja’. Od ta četiri zahtjeva, tri su zakonita i jednoglasno je odobreno pravo na pregled materijala. Četvrti zahtjev, podnesen od strane ‘Novi Pazar protiv nasilja’, nije bio utemeljen na zakonu, pa im nije odobren pristup,” rekao je Milić.

Prema njegovim riječima, trenutno se pregleda po pet posto biračkih mjesta, odnosno ukupno petnaest mjesta.

“Svaka od navedenih stranaka ima pravo na pregled pet biračkih mjesta, što ukupno čini petnaest mjesta. Trenutno se pregleda sav materijal, od zapisnika do glasačkih listića. Proces će potrajati jer je riječ o obimnom poslu,” naglasio je.

Na upit o standardnim procedurama koje osiguravaju integritet izbornog procesa i o razlozima za tvrdnje o mogućim neregularnostima nakon što su stranke potpisale zapisnike, Milić je odgovorio:

“Trebat će ih i vi pitati. Mogu reći da od 99 biračkih mjesta, niti jedan zapisnik nije imao primjedbe na rad. Birački odbori potpisali su da je sve bilo ispravno. Zapisnici su stigli u GIK i pregledani su od strane komisije u kojoj nije bilo članova vladajućih stranaka, već samo predstavnici opozicije. Opozicija je primila izborni materijal, pregledala ga i potpisala prijem. Nakon toga, materijal je poslan u statistiku za unos podataka. Što se mene tiče, procedura je u potpunosti ispoštovana.”

Na pitanje o nadzoru nad ponovnim brojanjem i o tome da li je postupak otvoren za medije, Milić je rekao:

“Svaka sjednica je otvorena za javnost, ali javnost se mora najaviti. Trenutno se vrši prebrojavanje, a komisija od četiri člana, uključujući i predstavnika stranke koja je podnijela zahtjev, broji glasove. Tako, na primjer, trenutno GPS broji glasove uz prisustvo svog predstavnika. Nakon prebrojavanja, sastavlja se zapisnik koji potvrđuje nalaze. Po mom mišljenju, nema problema s time da neko snima i prati proces brojanja, jer su svi postupci GIK-a potpuno javni,” zaključio je Milić.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *